Op 21 mei is door auteur Linda Wouters het langverwachte boek Talent op Drift over de charismatische muzikant David Rodriguez (1952-2015) gepresenteerd. Linda ontmoette de Amerikaanse David Roland Rodriguez Garza in Dordrecht en ontwikkelde een vriendschap met de markante singer-songwriter uit Texas. Zij leerde hem steeds beter kennen en ontdekte stukje bij beetje meer over zijn geschiedenis.

David Rodriguez verkoos Nederland boven Amerika, waar hij eerst in Eindhoven verbleef, voordat hij in Amsterdam terechtkwam. Na Amsterdam woonde hij een periode op Terschelling. Uiteindelijk streek hij neer in Dordrecht, waar hij een rustig bestaan leidde in een appartement boven café De Vrijheid. Hij voelde zich er veilig, maar net toen Linda en hij samen begonnen om zijn memoires te schrijven, sloeg het noodlot toe en overleed David.

Na het overlijden van David Rodriguez besloot Linda door te gaan met het schrijven van zijn levensverhaal. Ze putte daarvoor onder andere uit de ervaringen van familie en vrienden, maar ook de vele krantenartikelen over David en zijn songteksten bleken een goede inkijk te bieden in het leven van David.

Als peuter raakte David besmet met polio en als gevolg daarvan kampte hij zijn leven lang met beperkingen. Het zorgde voor veel verdriet bij hem, maar het bracht hem ook in contact met de enige echte liefde die hij kende in zijn leven: muziek. Hij groeide uit tot een succesvol en gerespecteerde muzikant. Hij ontdekte dat muziek een machtig wapen kon zijn en gebruikte het om op te komen voor de Mexicaanse immigranten in Texas, met wie hij zich door zijn Mexicaanse roots nauw verbonden voelde. Hij maakte tijdelijk een uitstapje naar de advocatuur en werd uiteindelijk bijna verkozen tot senator van Texas, maar de muziek liet hem nooit los. Ondanks dat David een gerespecteerd muzikant was, van grote betekenis was voor Mexicaanse minderheden en inmiddels ook kinderen had, besloot hij op een dag toch naar Europa te gaan. Waarom wilde David niet in Amerika blijven? Was hij ergens voor op de vlucht? Daar was hij zelf nogal geheimzinnig over.

Talent op Drift is een eerbetoon aan de muzikant die David was, maar vooral ook laat het de persoon achter de muzikant zien. Het verhaal beschrijft zijn worstelingen met zijn beperkingen, zijn strijd tegen onrecht en zijn zoektocht naar een veilige thuishaven.

Linda Wouters (1955) schreef Talent op Drift na Davids overlijden, op verzoek van gezamenlijke vrienden. Jarenlang werkte Linda in het onderwijs met kinderen en jong volwassenen met een chronisch ziekte, een lichamelijke beperking of een hersenbeschadiging, daardoor kon Linda de worstelingen en dieptepunten in het leven van David goed begrijpen.

Linda Wouters - Talent op Drift, biografie van David Rodriguez
Linda Wouters - Talent op Drift, biografie van David Rodriguez


Talent op Drift, David Rodriguez - ISBN 978 90 8311 8925 - is verkrijgbaar via alle (online) boekhandels en via www.avenirpublishing.nl.