Op zaterdag 27 januari barst het feest los in de AB in Brussel. Ter ere van de Flanders Folk Awards live show komt dan de Belgische folkscene samen om te zien wie in de prijzen vallen voor Beste Live Band, Beste Album en Beloftevolle Band. Onder de genomineerden zijn: Snaarmaarwaar, Naragonia, Andries Boone en Leán, de laatste zal ook optreden naast Airboxes XL en GFVP.

De genomineerden op een rij

In de categorie Beloftevolle Band selecteerde de jury twee beloftevolle bands:

Bliet

Bliet brengt folksongs van bij ons, met vrouwen in de hoofdrol. Liedjes met liefde voor samenzang en groove, afgewisseld met instrumentale tunes. Verfijnde folk vol goesting gebracht. De muzikanten zijn geen onbekenden en hebben hun strepen al in andere formaties verdiend: Josefien Vercruysse, Elke De Meester, Laura Cortese, Jan Debrabandere, Wouter Berlaen. Wist je trouwens dat de naam 'Bliet' een eerbetoon is aan Josefien haar oma Bliet?

Hella
Hella is een vierstemmig a capella folk-ensemble dat composities en arrangementen van traditionele melodieën in het Nederlands brengt. Hierbij laten ze zich inspireren door meerstemmige muziek uit zowel de klassieke als de Scandinavische wereld. De stemmen van Eline De Coninck, Kalinka Verschraegen, Lotte Pauwels en Ahanna Verschraegen versmelten naadloos in pure, warme en kleurrijke harmonieën.

De jury beluisterde aandachtig de albums die tussen 15 oktober 2022 en 15 oktober 2023 gereleased werden. Dit zijn de drie die genomineerd werden in de categorie Beste Album:

Andries Boone - C.O.N.V.E.R.S.A.T.I.O.N.S
Met C.O.N.V.E.R.S.A.T.I.O.N.S levert Andries Boone zijn meest progressieve en filmische folkalbum tot nog toe af, gekruid met viool, accordeon, bass-synthesizer, doedelzak, drums en draailier. Met in de hoofdrol de akoestische mandoline in dialoog met de elektrische mandoline. Zijn derde soloalbum is de finale van een trilogie, uitgegeven bij Trad Records. Het merendeel van de instrumenten bespeelt hij zelf, aangevuld met enkele gastmuzikanten en veldopnames van bij Naskapi-indianen.

Leán - Tierra Azul
Leán creëert in het derde album Tierra Azul een muzikaal universum waarin de Argentijnse dichteres Alfonsina Storni centraal staat. Het resultaat is een gelaagde ervaring bestaande uit hun eigen composities, geworteld in het ritme en de tonaliteit van Storni's teksten. Het trio van Silke Clarysse (klassieke gitaar), Gielis Cautaers (percussie) en Otto Kint (contrabas) laat zich voor dit album versterken door Spaanse zangeres Vanesa Diaz Gil en trombonist Quinten De Craecker.

Toasaves - Zwerver
Op het eerste album Zwerver vertrekt Toasaves vanuit de composities en het Groot Liedboek van Wannes van de Velde (1937-2008). Met een aanknopingspunt in Oude Muziek, traditionele dansmuziek uit de Griekse eilanden, klassieke hofmuziek (makam) uit Istanbul en zelfs volksmuziek uit Afghanistan. Het ensemble werd opgericht door de oed-speler Tristan Driessens en brengt artiesten uit verschillende landen en tradities samen. Hun debuutalbum werd uitgebracht door het platenlabel Muziekpublique.

Een jury van programmatoren zag afgelopen jaar heel wat straffe bands passeren en selecteerde de drie die hen en het publiek het meest kon inpakken en ontroeren tijdens een live concert. Dit zijn de kanshebbers op de award Beste Live Band 2024:

Hiraeth
In de zomer van 2022 reisde violist en componist Wouter Vandenabeele naar de Balkan, Griekenland, Zuid-Italië, Catalonië, Andalusië en Galicië, op zoek naar de melancholische ziel in muziek. Zijn queeste 'Hiraeth' leidde naar Zuid-Europese tradities met melodieën zwevend tussen pijnlijk verlangen naar schoonheid en hoop op onbereikbare vreugde. Tijdens de trip ontmoette hij getalenteerde muzikanten die tijdens een concertreeks samen de klankkleuren van de melancholie vertolken over verschillende culturen heen.

Naragonia
Naragonia is een recept dat al 20 jaar resulteert in straffe volksmuziek. Pascale Rubens en Toon Van Mierlo maken muziek zonder compromissen die recht naar het hart gaat, los van alle conventies. Als duo, quartet of met hun kinderen Mathijs en Charlotte zijn ze graag geziene gasten op alle grote podia in België en Europa en inspireren talrijk andere muzikanten. Sterke melodieën, eigenzinnig en zeer herkenbaar, dat is 'the sound of Naragonia'.

Snaarmaarwaar
Snaarmaarwaar, dat is één gitaar, één mandola en één mandoline. Een setje reservesnaren en héél veel speelgoesting: meer hebben Ward Dhoore, Jeroen Geerinck en Maarten Decombel niet nodig om met hun inspirerende tunes telkens weer de magische live-vonk te ontsteken. Bijna 20 jaar toeren de mannen van Snaarmaarwaar onafgebroken langs zalen en podia in binnen- en buitenland met hun uitgepuurde snarensound.
 
Zaterdag 27 januari 2024 Flanders Folk Awards in Ancienne Belgique (AB Club) in Brussel (B).
Naast bekendmaking van de winnaars en het uitdelen van de prijzen zijn er live concerten van Airboxes XL, Leán (genomineerd voor Beste Album) en GFVP!
De presentatie is in handen van Sien Wynants (Radio Willy) en Michaël Robberechts (VRT, Radio 1).
De deuren gaan om 19:00 open, de show begint om 20:00 uur. 
Tickets kosten €18,- en zijn te koop via de website van AB.

Flanders Folk Network is een initiatief van Dranouter Festival, Merodefestival, Muziekclub 't Ey, Muziekcentrum Dranouter, Muziekmozaïek & VI.BE. Met de steun van Playright+, Sabam For Culture en de Nationale Loterij.