Think of One genomineerd voor World Music Award

De Antwerpse band Think of One is genomineerd voor een World music award van BBC Radio 3. De groep zal in maart 2004, samen met drie andere kandidaten, meedingen naar de titel in de categorie boundary crossing .
Think of One is ongetwijfeld genomineerd vanwege haar verrassende mix van Antwerpse gekte (denk aan vroege dEUS/Kiss my Jazz), Marokkaanse traditionele muziek & het betere fanfare werk.
Think of One & Marrakech Emballages Ensemble zijn aan hun derde cd en tournee toe. De kenmerkende springerige Berbersound smelt samen met de eclectische multiculti-punkachtergrond van Think of One. Aan deze tour doet o.a. ook mee Tomas Desmet van Zita Swoon op contrabas.
Think of One speelt op 18 januari in de Londense Union Chapel het eerste concert in de reeks ,,Europe in Union'', waarmee BBC3 en het vakblad folkRoots de muziek van 's werelds regio's in de kijker willen brengen. De band staat ook op de cover van FolkRoots , wat voor het Engelstalige gebied ongeveer de bijbel is voor folk en wereldmuziek.

Womex biedt Bazar Bla en Tiharea slechte podium-omstandigheden

De tiende Womex-beurs, afgelopen week in Sevilla, bood groepen als Tiharea uit Madagascar en en het Zweedse Bazar Bla uiterst matige omstandigheden om hun muziek te presenteren. Dit bericht Ton Maas in De Volkskrant.
Maas: ..."de locatie waar de door een jury van vakbroeders geselecteerde artiesten zich mochten presenteren - een tentachtig bouwsel - bleek uitsluitend geschikt voor snoeiharde popmuziek (...) Spijtig voor het a capella trio Tiharea uit Madagaskar, dat het moest opnemen tegen de spierballenflamenco uit Spanje. Zelfs de dansbare etnofusion van het Zweedse Bazar Bla kwam door de maximale zaalversterking nauwelijks uit de verf..."

Visum
Visumperikelen waren een hot item op Womex. Muziekgroepen uit 'besmet' buitenland zijn steeds moeilijker te boeken vanwege toenemende visumproblemen. Freemuse - een organisatie die opkomt voor het recht van muzikanten op vrijheid van expressie en die dit jaar de Womex Award ontving - riep de aanwezige festivalorganisatoren op het onrecht aan de kaak te stellen.
Steeds vaker worden visa niet geweigerd, maar eindeloos opgehouden, om vervolgens daags voor of na een evenement alsnog te worden afgegeven. Ton Maas illustreert dit aan de hand van een opmerking van de Joodse violist en ud-speler Yair Dalal, die onlangs vijfduizend dollar moest uitgeven aan juridische bijstand om een visum voor de VS te bemachtigen dat hem dreigde te worden ontzegd - omdat hij volgens zijn Israëlisch paspoort is geboren in Bagdad.

Freemuse
Womex, de internationale vakbeurs voor wereldmuziek vond van 22 tot en met 26 oktober plaats in Sevilla. Meer dan 2000 mensen met belangen in de wereldmuziek uit ruim 80 landen waren aanwezig. Ruim 30 muziekgroepen traden er op. Het was de eerste keer dat de Womex Award naar een ideële instelling ging. De in Kopenhagen gevestigde organisatie Freemuse strijdt sinds 2000 tegen alle vormen van censuur tegen muzikanten. Ze doet dat onder meer door het uitbrengen van landenrapportages en door de ondersteuning van individuele muzikanten die in hun vrijheid van expressie worden beknot. De Award is eerder onder anderen uitgereikt aan de mensen achter Buena Vista Social Club en (postuum) aan de Pakistaanse soefi-zanger Nusrat Fateh Ali Khan.