Folkwoods laakt handelswijze van de Buma

De Buma, die auteursrechten int voor het gebruik van muziek, ligt onder vuur. Festivals moeten als het aan de Buma ligt 3, 5 of 7 procent (afhankelijk van bijvoorbeeld hoeveel beschermd repertoire er wordt gespeeld) auteursrechten betalen over het totaal van de recette (entreegelden, subsidies en sponsorgelden). Maar als de gages van de artiesten hoger zijn dan de recette, worden de auteursrechten dáár weer over geheven.

Tinus Kanters, organisator van het Folkwoodsfestival in Eindhoven, ligt in de clinch met Buma. In het Eindhovens Dagblad zegt hij: 'Ze dreigen gewoon met een kort geding. Op Folkwoods wordt alleen onbeschermd repertoire gespeeld. Vervolgens krijgen we, zonder motivatie, een heffing van zeven procent. Buma zegt dat het allemaal beschermd wereldrepertoire is. Hoe denken ze dat te weten? Buma eist dat wij betalen en wij moeten onze onschuld dan maar bewijzen. Het is bij de konijnen af', aldus Kanters.

De Buma gaat rigoureus te werk. Ze wil het Electric Lady Land Festival in Maarheeze verbieden. De Buma eist dat de organisatie de bands en de nummers die gespeeld gaan worden, vantevoren aanmeldt. De organisatie weigert dit en stelt onder meer dat Buma zelf moet bewijzen dat er covers worden gespeeld. Over dit conflict buigt zich de rechter in Den Bosch.

De Nederlandse poppodia, schouwburgen en concertgebouwen vinden dat Buma misbruik maakt van zijn monopoliepositie. Ze weigeren de onlangs doorgevoerde tariefsverhoging van vijf naar zeven procent te betalen. En ook hierover buigt zich de rechter en wel op 24 november in Haarlem.