Dubbel-cd en feest t.g.v. 25 jaar Stichting Volksmuziek Nederland

Op 8 november viert de Stichting Volksmuziek Nederland (SVN) haar 25 jarig bestaan met de publicatie van een speciale dubbel-CD met speelboek, waaraan een groot aantal vaste SVN-docenten meewerkt, en die een goed beeld geeft van waar de stichting voor staat en mee bezig is. Op de feestdag op 8 november in Zeist zijn er workshops en optredens van Amerant en Parne Gadje. Alle workshops zijn voor zowel beginners als gevorderden en voor muzikanten die nooit eerder aan een SVN-cursus deelnamen is dit een uitstekende kennismaking.

De stichting volksmuziek is voortgekomen uit de folkrevival in jaren '70. Het begon allemaal met een cursusweek in de herfstvakantie. Deze werd gehouden in Jeugdherberg Rhijnauwen bij Utrecht.

Ook in wat slappere tijden bleef de SVN zich inzetten om folk en volksmuziek te propageren door middel van workshops (inmiddels al jarenlang in De Glind), het geven van informatie, het uitbrengen van CD's en muziekboeken. Intussen bloeit de stichting als nooit tevoren. Doorheen het jaar worden diverse weekends georganiseerd alsmede nog steeds de herfstweek, er zijn trekharmonicacurssussen, er wordt samengewerkt met muziekscholen en er is de veelvuldig geraadpleegde website .

Vijf en twintig jaar geleden werd de eerste Herfstweek georganiseerd. In die 25 jaar is er heel wat muziek gemaakt, folk- en volksmuziek uit vele windstreken. Meer dan 150 docenten uit binnen- en buitenland verleenden hun medewerking.
Een aantal Nederlandse docenten, die ook de laatste jaren nog actief waren, leverden een bijdrage aan het jubileum-speelboek met meer dan 40 melodieën en al die nummers, vaak in een uitvoering en bewerking van de groepen waarin zij spelen of speelden, werden ook op een de gevarieerde jubileum-dubbel-CD gezet.
Op de feestelijke workshopdag, 8 november, wordt eruit gespeeld in maar liefst 11 verschillende workshops. Zie ook www.volksmuziek.nl