Image

Mirjam Timmer en Johan van der Veen in januari 2000 op het
'kleine' podium van Folkfestival Tilburg. - Foto: Jan van Eerd

Twarres - van bescheiden folkduo tot megahit - split

Twarres stopt ermee. Mirjam Timmer en Johan van der Veen "hebben gezamenlijk en in goede harmonie" besloten om hun eigen weg te gaan. De 21-jarige Mirjam Timmer, die vrijwel alle liedjes voor Twarres schreef, gaat verder als singer-songwriter. Momenteel werkt ze in Engeland aan een album met John Themis, bekend van Dido en Sugababes. De plaat zou medio volgend jaar verschijnen. Johan van der Veen van zijn kant kiest voor een carrière in de theater en musical- wereld. Mogelijk zullen Johan en Mirjam in de toekomst nog samenwerken. De komende maanden toert Twarres nog in Nederland en België.

Mirjam Timmer gaf in eerdere interviews al eens aan op het hoogtepunt van het succes van Twarres te willen stoppen. Het duo is nu bezig met een theatertour die geregisseerd is door Jos Thie. Twarres maakt die tournee door Nederland en België gewoon af. De laatste concerten zijn op 17 december in Helmond en op 20 december in Roeselare (B). Het laatste concert in Friesland is op 15 oktober in de Lawei in Drachten. Deze week treedt het duo op in Dokkum, Rotterdam en in Sneek. De theatertour heeft tot nog toe 23.000 belangstellenden getrokken.

Wêr bisto
Als bescheiden zangduo dat meedeed aan talentenjachten trad Twarres in januari 2000 op tijdens het International Folk Festival in Tilburg. Het repertoire bevatte slechts een tiental nummers, zodat het duo op een gegeven moment gewoon weer van voor af aan begon. Het publiek wilde het toen nog onbekende nummer Wêr bisto als toegift. Niet lang daarna brak Twarres door met dit Friestalige nummer dat al in 1999 in een klein muziekstudiootje was opgenomen. Het werd een grote hit in Nederland en België. Er werden honderdduizend singles van verkocht en het stond wekenlang op nummer één in zowel Nederland als België.

Twarres tekende een platencontract bij EMI. Ook de singles 'She couldn't laugh' en 'Children' bereikten de top-tien. Het debuutalbum 'Stream' behaalde een platina status. Vorig jaar kwam Twarres' tweede cd uit: 'CD2'.

De theatertour:
24 september Amacitia Theater Sneek
25 september Oude Luxor Rotterdam
27 september De Ysherberg Dokkum
3 oktober de Meervaart Amsterdam
4 oktober Chasse Theater Breda
11 oktober de Flint Amersfoort
15 oktober de Lawei Drachten
18 oktober de Reehorst Ede
19 oktober Theater de Werf Aalst (B)
23 oktober de Kring Roosendaal
25 oktober de Bogaard Sint Truiden (B)
31 oktober Music Store Concert Leeuwarden
8 november Stadsschouwburg Ieper (B)
14 november de Schalm Veldhoven
19 november Schouwburg Cuijck
6 december de Kimpel Bilzen (B)
17 december Speelhuis Helmond
20 december de Spil Roeselare (B)