Bloomsday Groningen: Ierse film Nora
met na afloop voordrachten en muziek

De initiatiefgroep Bloomsday in Groningen en Images Filmtheater en Café presenteren maandag 16 juni de Nederlandse bioscooppremière van Nora, een film van Pat Murphy met Susan Lynch en Ewan McGregor.
De film wordt ingeleid door de Ierse literatuurkenner Kevin Mullins. Na afloop is er een nazit met voordrachten en muziek.

B L O O M S D A Y
In zijn meesterwerk ' Ulysses' beschrijft de Ierse schrijver James Joyce één dag (16 juni 1904) uit het leven van Dubliner Leopold Bloom. Wereldwijd wordt de laatste jaren op deze datum stilgestaan bij het leven en werk van James Joyce en zo ook in Groningen. De initiatiefgroep Bloomsday in Groningen viert, i.s.m. filmhuis Images en het Kunstencentrum Groningen, deze 99e 'verjaardag' van Bloomsday met de vertoning van de bijzondere film Nora uit 2002.

N O R A
Ewan McGregor en Susan Lynch schitteren in dit gepassioneerde en waar gebeurde verhaal over de Ierse schrijver James Joyce en zijn liefde voor het leven, Nora Barnacle. Op 10 juni 1904 , terwijl hij door Dublin's Nassau Street loopt, ontmoet James Joyce een lang, opvallend meisje met bruine krullen; het is Nora Barnacle uit Galway en Joyce wordt ogenblikkelijk verliefd. Sensueel, geestig, moedig en vrijgevochten biedt Nora alle eigenschappen die de jonge Joyce in een vrouw zoekt. Nora wordt, behalve partner in een stormachtige relatie, James Joyce zijn muze, zijn grootste inspiratie en zonder haar had de geschiedenis van de wereldliteratuur er heel anders uit gezien.

D atum maandag 16 juni
Plaats filmhuis Images, Poelestraat 30, telefoon 050 -3120433
Aanvang 19.30 uur
Entree € 11,00 (kassa), € 11,50 (reserveringen); De entreeprijs is inclusief een Iers drankje en passende hapjes na afloop
Bijzonderheid de film is niet ondertiteld