AEDO eind augustus op Portugees festival

De jonge veelbelovende Vlaamse folkgroep AEDO is door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap nu officieel erkend als "Nieuw Talent". Vooral voor Culturele en Gemeenschapscentra in België is dit interessant, hierdoor krijgen zij financiële compensatie bij het boeken van AEDO.
Over belangstelling hebben de tieners niet te klagen. Zo staan er ondermeer concerten op het programma tijdens de Gentse Feesten en Dranouter. Ook gaat AEDO eind augustus naar Portugal. Naar alle waarschijnlijkheid geven ze daar twee concerten op het Andaças Festival. zie ook: www.aedo.be

Veel positieve reacties op Eurosong-succes Urban Trad

Zaterdagavond laat, direkt na het Eurovisie Songfestival meldden wij reeds de eerste indrukken en reacties na het onverwachte succes van Urban Trad. Op de en in de rubriek Bladen besteedden we er aandacht aan. We hadden ondermeer een eerste reactie van de Leuvense violist van de band Dirk Naessens. Urban Trad gaf de Turkse winnares Sertab Erener, die twee punten meer kreeg, plakken chocolade cadeau, verpakt in de Belgische nationale driekleur. Nog tijdens haar persconferentie proefde de Turkse zangeres ervan.

Guy Verhofstadt
Na een nachtje slapen kwamen gisteren nog veel meer reacties los. Premier Guy Verhofstadt feliciteerde Urban Trad: "De groep heeft niet alleen voor een prachtig nummer gezorgd, maar ook een schitterend optreden verzorgd en ons een spannende avond bezorgd", aldus de Verhofstadt.

Yves Barbieux
Yves Barbieux van Urban Trad zegt blijer te zijn met de tweede dan met een eerste. Tegenover de RTBF verklaarde Barbieux: "Tweede is hetzelfde als eerste, maar je krijgt de internatioanel media niet op je dak".

Soetkin Collier
De zes leden van Urban Trad zijn gistermiddag op Zaventem verwelkomd door familie, vrienden en supporters. Ook zangeres Soetkin Collier was er. Zij mocht niet mee nadat haar Vlaams Nationaal verleden, waarvan ze al lang afstand had gedaan, was opgerakeld. "Ik ben erg trots op hen en erg tevreden voor de groep", zei Collier. "Zaterdagavond deed het wel pijn dat ik er niet bij was, maar ik hoop dat dit succes een belangrijke carrièrewending voor Urban Trad betekent".

nvfolk.tk
Stijn Vandenberghe, die ook voor folktijdschrift Bourdonske schrijft, besteedt op zijn site www.nvfolk.tk uitgebreid aandacht aan het succes van Urban Trad in Riga:
…"je kon praktisch alle groepen qua arrangement en correografie over één lijn noemen. De geleidelijke striptease van kledij is ook wat afgezaagd. Naar het einde toe bracht onze URBAN TRAD daar wat verandering in. De groep stond levendig en vers op het podium. We hoorden enkel wat schoonheidsfoutjes in de zang maar waren maar al te verrast hoe Europa viel voor de universele imaginaire taal en het uitgesproken Keltische volksmuziekkarakter met elektrobeats"….
Bovendien publiceert Stijn reeds een recensie van de splinternieuwe Urban Trad cd Kerua. Onder de kop Volwassen commerciele en gedreven folk komt Stijn tot de conclusie dat KERUA een cd is die door elke traditionele folkliefhebber skeptisch zal worden onthaald maar toch bijzonder verassende elementen voor je in petto heeft.