Iers lied A Nation Once Again
gekozen als geliefdste lied ter wereld

Luisteraars naar BBC World hebben het Ierse verzetslied A Nation Once Again gekozen tot hun geliefdste nummer. Er waren 6500 liedjes genomineerd, waaronder 55 van de Beatles. BBC World hield de peiling ter gelegenheid van zijn zeventigjarig bestaan.

A Nation Once Again, dat rond 1845 door Thomas Osbourne werd geschreven, werd in 1964 door The Wolfe Tones op de plaat gezet. Het steunt de strijd van de Ieren voor onafhankelijkheid van de Britten.

Aan de peiling hebben 150.000 mensen uit 153 landen meegedaan. De grote winnaars waren nationale liederen die bij buitenstaanders nauwelijks bekend zijn. Zo staat op nummer twee het Indiase Vande Mataram, waarvan de tekst een gedicht van Bankim Chandra Charaji is en dat velen als het Indiase volkslied beschouwen.
Op de derde plaats komt het uit Pakistan afkomstige Dil Dil Pakistan. Het eerste westerse nummer is Believe van de Amerikaanse zangeres Cher op plaats acht. Op tien staat de Bohemian Rhapsody van Queen. Hoewel de Beatles met 55 nummers waren genomineerd, is geen ervan hoog op de lijst geëindigd. Wel bleek The Ketchup Song van de Spaanse zusters Las Ketchup tamelijk populair.