Aubade aan Galicië op strand Oostende als reactie op olieramp

De vervuiling van de Galicische kust door olietanker Prestige leidt in België a.s. zondag tot een grootscheepse solidariteitsactie in de vorm van een aubade met Galicische en Vlaamse folk op het strand van Oostende.
Duizenden Galiciërs die van de visvangst leven, zijn door die olieramp werkloos geraakt. De solidariteitsactie met hen is een initiatief van Marisol Polomo van Muziekpublique, de Brussels/Galicische groep Ialma en de Nederlands/Vlaamse componist Dick van der Harst.

De aubade begint om 16 uur op het strand van Oostende ter hoogte van Fort Napoleon. Contactpersonen voor verdere info: Marisol Palomo 02/217.26.00 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Anne De Smet 09/266.11.33 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De initiatiefnemers stuurde gisteren (do) in allerijl een mailtje rond. Hier enkele passages daar uit:

...Het is een eenmalige en spontane actie waarmee op een artistieke manier gereageerd wordt op de ramp met de olietanker Prestige. Voor deze actie werden individuen uit diverse sectoren uitgenodigd: artiesten, cineasten, fotografen, vissers, … zullen aanwezig zijn. De ode op deze dag is een begin en heeft de ambitie om uit te groeien tot iets groter: het geheel krijgt nog een staartje….
…De initiatiefnemers hanteren in hun leven muziek als medium tot expressie. Daarom ook willen ze in het kader van deze actie via muziek een boodschap naar alle uithoeken van de wereld sturen. Daarvoor werd een oproep aan muzikanten gericht en werden ze aangespoord om de gebeurtenissen in Galicië als inspiratie voor muzikale creaties te nemen. De dag zal zo een artistieke uitwisseling tussen Belgen en Galiciërs worden, een uitwisseling gebaseerd op een gezamenlijke strijd…
…Deze actie wil een beginpunt zijn van een toekomstige grootse hulpactie voor Galicië. Dit kan eventueel in de vorm van een cd, festival, …. Deze actie/reactie is zo een aanzet tot meer: een katalysator. Er zal een oproep gelanceerd worden om vrijwilligers te werven voor de opruiming van de Galicische kust. Daarnaast wordt een brief gericht aan de Spaanse autoriteiten en politieke vertegenwoordigers als teken van protest. Deze brief zal ondertekend worden door alle participanten van de dag….