Bij verschillende Muziekprijzen in België zijn er gouden onderscheidingen gegaan naar het boegbeeld van de Vlaamse folkrevival Wannes van de Velde en de jonge West-Vlaamse singer-songwriter Hannelore Bedert. Voor de folkgroep Les Øffs blonk er brons. 

Klara
Van de Velde won de Klara-Muziekprijs 2007 voor de beste wereldmuziek cd. In de maat van de seizoenen maakte hij met Gilberte Van den Plas, Stefan Wellens, Jan Wellens en Ben Faes. Voor de Klara-Muziekprijs in de categorie wereldmuziek waren vijf albums genomineerd. Naast het winnende album van Wannes van de Velde waren dat: Wouter Vandenabeele met Chansons sans paroles, Debashish Bhattacharya met Calcutta Slide-Guitar (CD+DVD), Al Kindi Ensemble met Parfums Ottomans (2CD) en Bassekou Kouyate, Ngoni Ba met Segu Blue. Er waren ook Klara/Muziekprijzen in de categorieën klassiek, jazz en Vlaamse productie. De Klara-Carrièreprijs 2007 ging naar Toots Thielemans.  

Nekka
De West-Vlaamse singer-songwriter Hannelore Bedert (23) heeft de vijfde editie van de Nekka-wedstrijd in de AB in Brussel gewonnen. Bedert is pas afgestudeerd aan de Studio Herman Teirlinck en woont in Antwerpen. Ze won eerder al prijzen in Nederland, zoals de NCRV-prijs (2005) en de Nederpopprijs (2007). Ze werd geloofd voor haar "kwetsbare akoestische liedjes, dan weer potig elektrisch, maar altijd met sterke teksten en een fantastische stem". Ze bracht februari dit jaar een EP uit met vijf nummers, waarvan er drie zijn te beluisteren op haar site www.hannelore.be.
 
De Nekka-wedstrijd is een tweejaarlijkse competitie voor jong Nederlandstalig talent en is een organisatie van de vzw Nekka. De bedoeling is jonge Nederlandstalige groepen te stimuleren in hun eigen taal op te treden. In totaal hadden zich 85 groepen ingeschreven voor de Nekka-wedstrijd editie 2007. Daarvan bleven er uiteindelijk zes over voor de finale in Brussel, waar 700 bezoekers op afkwamen. Hannelore Bedert heeft met haar overwinning van zaterdagavond ook een plaatsje veroverd op het podium van de Nekka-Nacht in het Antwerpse sportpaleis op 19 april 2008. Het Brusselse duo De Anale Fase werd tweede, de folkgroep Les Øffs uit Werchter/Antwerpen derde. De eerste drie mogen samen op tournee in het programma De Kleine Avonden.

De Anale Fase, oftewel Anna Vercammen en Joeri Cnapelinckx (ook Kawada),  produceert liedjes die het midden houden tussen kleinkunst en intieme newfolk á la Cocorosie. Breekbare zang bij soms vervreemdende klanken van piano, trompet, xylofoon, glockenspiel, melodica en samples. Luister eens op Myspace.  

Les Øffs valt niet voor het eerst in de prijzen. Eerder dit jaar won deze band de Folkrally 2007 op Dranouter Aan Zee. Het zestal overtuigde daar met balkanzigeunerklanken in een eigen Vlaamse stijl. Nu viel met name de zang en samenzang op. De jury prees ook hun podiumprésence, speelplezier, samenspel, ludieke teksten en originaliteit.
Samenstelling van Les Øffs: Annemie Van Daele (viool, zang), Dimi Dumo (accordeon, zang), Karsten de Vilder (gitaar, zang), Kris Van Daele (contrabas, zang) en Michel Bazzoni (percussie). Ook zij hebben een plekje op Myspace.

Tine Truwant won de wedstrijd voor jonge liedjesschrijvers. Ze had de teksten voor zowel Hannelore Bedert als voor De Anale Fase geschreven.

ZAMU
Inmiddels is afscheid genomen van de ZAMU Award, een muziekonderscheiding die jaarlijks werd uitgereikt door de, inmiddels ontbonden, Vlaamse vereniging van ZAngers en MUzikanten. Vlaamse zangers en muzikanten (de voormalige ZAMU-leden), en vakmensen (producers, managers, journalisten...) kozen de besten uit hun midden. De ZAMU Awards zijn nu vervangen door de nieuwe Vlaamse muziekprijs de MIA's, waarbij kijkers/luisteraars meer inspraak krijgen in de keuze van de winnaars.