De Vlaamse klassiek getinte volksmuziekgroep Ishtar gaat door naar de halve finale van de voorrondes van het Eurovisie Songfestival. Ishtar won gisteravond (zo 3/2/08) de tweede voorronde van ‘Eurosong' met het vrolijke ‘O julissi na jalini'. Het Belgische publiek verkoos hen via sms en telefoon boven bekendere Vlamingen als Tanja Dexters en oud Idols-sterren Esther en Wouter. De winnaar doet uiteindelijk mee aan het Eurovisie Songfestival dat in mei plaats heeft in Belgrado.

De normaal tien muzikanten tellende groep Ishtar rond de talentvolle zangeres Soetkin Baptist (22), die ook op de nieuwe cd van Olla Vogala zingt, was vanwege Eurosong-regelementen tot zes personen teruggebracht.

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws plaatst op haar website een kanttekening bij Ishtar: ‘Zangeres Soetkin studeert aan het Leuvense Lemmensinstituut, en ook haar muzikanten hebben daar leren spelen We zagen naast een gitaar ook een klarinet, een cello, een viool... Een beetje 'Charlie Chaplin-gedjingel' voor de enen, gewoon vrolijke en prima gespeelde muziek voor de anderen. Charmant is het alleszins, maar of België nu een dergelijk nummer moet sturen is dan weer aan andere vraag. We zouden er alleszins flink mee opvallen, en dat was ook de jury niet ontgaan.'

Ishtar brengt, net als Urban Trad een paar edities geleden, een nummer in een onbestaande taal. In een voorbeschouwing op Eurosong zei zangeres Soetkin Baprist daarover tegen Eric Vanhooren op www.zangtalent.be : "De vergelijking met Urban Trad ligt voor de hand en toch weer niet. Wij brengen echt een totaal andere stijl. De muziek primeert maar ook onze stemmen zijn een grote troef. Ik ben de hoofdzangeres en daarnaast hebben we echt twee supergoede backings. Onze drie stemmen mengen en vloeien echt heel goed in elkaar, waardoor de song volledig tot zijn recht komt."

"Kijk, wij zijn allemaal muzikanten die gestudeerd hebben aan het Lemmensinstituut, dus is het normaal dat we ook gaan voor de muziek. Die combinatie is vrijwel uniek. Het nummer is echt goed en het deuntje blijft hangen. Dankzij woorden als ‘kolossali krokodilli' kan je hier en daar wel iets uit de tekst opmaken. Nee, het zit direct in je gehoor.`

`Wij brengen soms ook Balkanmuziek, we kennen een beetje de stijl hé, hoewel we voor België gaan is onze song toch heel universeel en daarom geloof ik erin. De show is misschien niet je dat, maar we gaan echt voor de muziek en brengen het puur en zoals we zijn." (...) "De keuze van het lied was niet moeilijk. Het is wel een verzonnen tekst, wat we zingen weten we niet, maar de componist (Michel Vangheluwe) heeft ons duidelijk gemaakt in welke sfeer hij dat lied heeft geschreven. Dat is trouwens wat wij met Ishtar altijd doen: de sfeer van het lied proberen zo goed mogelijk te benaderen en ik denk dat we daar in het Eurosongnummer bijzonder goed zijn in geslaagd," aldus Soetkin Baptist.

En componist/gitarist/bassist Michel Vangheluwe, die tijdens het nummer het huppelend ritme accentueerde met dito danspasjes: "Vol ongeloof, maar dolblij dat we er bij zijn en geselecteerd werden uit die pak van 450 inzendingen. Dus waarom zouden we er niet in geloven! Wij zijn de vreemde eend en de verrassende factor in het hele circus, dus kansloos zijn we zeker niet. De mensen gaan misschien wel een beetje het showelement missen, maar dat kan evengoed onze sterkte zijn."

De halve finales van de Belgische voorrondes zijn op 24 februari en 2 maart, de finale op 9 maart. Dit alles wordt telkens live uitgezonden op VRT-Eén.