De Dagblad van het Noorden Streektaalprijs wordt dit jaar niet enkel voor het geschreven woord uitgereikt maar ook voor muziek. Dat heeft de jury van de jaarlijkse onderscheiding voor het beste boek, cd of dvd in het Drents, Gronings of Stellingwerfs bekendgemaakt. Tot de genomeerde cd's behoren die van Harry Niehof (Straks is t weer janken) en van het gelegenheidstrio Linde Nijland, Henk Scholte en Bert Ridderbos (Winterliederen).

Aanleiding voor de voorlopig eenmalige uitbreiding van de prijs is een groeiend aanbod aan streektaaltitels in zijn algemeenheid en de groei van het aantal streektaal-cd's in het bijzonder. Dit jaar telt de langlijst voor de DvhN Streektaalprijs (1001 euro) in totaal 20 titels: zeven cd's en dertien boeken met respectievelijk poëzie, proza, non-fictie en kinderboeken. De shortlist wordt medio maart bekendgemaakt. De uitreiking van de prijs is 30 maart.

In de categorie muziek zijn de volgende cd's genomineerd:
- De hits van Boven Wotter Diverse artiesten (Marista, Dronrijp)
- Kloar Age van der Velde (Maura, Zuidbroek)
- Nothin', Niks, Neat, Niks Breteler, Korthuis & Meyers (DRC, Emmen)
- Regen Bond tegen Harries (Eigen beheer)
- SDMM1 Diverse artiesten (Stichting Drentse Muziekmaatschappij)
- Straks is t weer janken Harry Niehof (Silvox, Ulft)
- Winterliederen Linde Nijland, Henk Scholte en Bert Ridderbos (Noordfolk Productions)

Het afgelopen jaar zijn uitzonderlijk veel boeken en cd's in het Drents, Gronings en Stellingswerfs verschenen. Op basis van een inventarisatie voorafgaand aan de samenstelling van de langlijst gaat het om 42 titels in 2007; bijna een derde meer dan in 2006 en 2005.
De groei van het aantal streektaalproducten deed zich vooral voor bij de cd's. Afgelopen jaar werden dertien albums met gezongen streektaal uitgebracht, de helft meer dan in voorgaande jaren. Het gaat daarbij zowel om verzamel-cd's als om albums van soloartiesten. In de meeste gevallen betreft het Groningstalige cd's.
De belangstelling voor streektaal is al aantal jaren groeiende, enerzijds door de vergrijzing, anderzijds als reactie op de globalisering. Daarnaast schenken ook media en overheden steeds meer aandacht aan het stimuleren en behouden van streektaal.  

Zie voor genomineerden in de categorie geschreven woord en voor de samenstelling van de jury: www.woestenledig.com/streektaal