Afgelopen zomer werd de tweejarige tour van De Maisfrou van Nynke Laverman afgesloten met de dvd-registratie in de Teatertún in het Friese Rijs. De afgelopen maanden was ze nog bezig met enkele korte projecten (Fado Blue met Fernando Lamarinhas en JW Roy en In de ban van Bannink, een concert met het Magogo Kamerorkest).
Vanaf deze maand zal ze zich volledig op haar nieuwe programma Nomade storten. Nomade zal gaan over reizen: waarom mensen op reis gaan, wat het oplevert, hoe daardoor je beeld van de wereld, maar ook je beeld van waar je vandaan komt, verandert.

De inspiratie vond Nynke Laverman dit maal in Mongolië, waar ze een maand lang bij een nomadenfamilie op de steppen leefde. Een volk wiens leven één grote reis is door een immens uitgestrekt landschap,  een noordelijke cultuur, waar het trekken de mensen in het bloed zit. Een reis die zeer indrukwekend was en genoeg stof tot nadenken opleverde.

Met het programma Nomade hoopt Nynke Laverman qua muziek en teksten weer een stap dichter bij haar eigen ik te komen. Ze heeft dan ook besloten om voor dit programma alle teksten zelf te schrijven.
Voor het ontwikkelingsproces van de voorstelling neemt Laverman ruim de tijd.  Het is de bedoeling dat de voorstelling én de cd er op 14 maart 2009 zijn. Op die dag gaat Nomade in première in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam en volgt er een korte tour van zo'n 20 voorstellingen door het land.