Zanger/gitarist Ronnie Drew, de oprichter van The Dubliners is op 73-jarige leeftijd in Dublin overleden. Hij kampte al een tijd met keelkanker. Ronnie Drew's kolengruisstem is herkenbaar uit duizenden. Met zijn sonore zang en liedjes, meest Iers traditioneel, was hij bijna vijf decennia lang een boegbeeld van de Ierse folk.

Drew richtte in 1962 samen met Luke Kelly, Barney McKenna en Ciaran Bourke de Ronnie Drew Group op die later bekend werd onder de naam The Dubliners. Drew maakte van '62 tot '74 en van '79 tot '95  deel uit van The Dubliners. Hij speelde in zijn carrière ook samen met artiesten als Christy Moore en The Pogues en vormde de laatste jaren geregeld een duo met Eleanor Shanley.

Drew was onder collega-muzikanten zeer geliefd. Eerder dit jaar namen U2, Sinéad O'Connor en anderen nog een single op als eerbetoon aan Drew. De opbrengsten ervan waren voor de Irish Cancer Society. Bono zei toen: "Ronnie is de koning van  Ierland en wij zijn zijn onderdanen."

Op Youtube is de clip van dit nummer te zien. De Ierse tv zond een live-uitvoering van ‘The Ballad of Ronnie Drew' uit waarin je naast U2 en Sinead O'Connor ondermeer ook aan het werk ziet Shane McGowan, Kila, The Dubliners and the Band of Bowsies. Zie hier.

Vorig jaar verscheen The Best of Ronnie Drew', het 37 tracks omvattende dubbelalbum met alle klassieke Drew-songs. Verder was het een rampzalig jaar voor deze Dubliner. Zijn vrouw Deirdre overleed en zelf had hij toen net een ingrijpende behandeling tegen keelkanker achter de rug. Drew overleed vandaag in het St. Vincents Hospital in Dublin, hetzelfde ziekenhuis waar zijn vrouw Deirdre ruim een jaar geleden stierf. Ronnie en Deirdre laten een zoon en een dochter en vijf kleinkinderen achter.

Toen onze gastcolumnist Peter Koene ruim drie maanden geleden in onze rubriek ‘Achter de muziek aan' in een indrukwekkend artikel het belang van The Dubliners aantoonde, schreef hij nog dat het met Drew's  keelkanker de goede kant leek op te gaan. Helaas heeft het verhaal nu een andere wending gekregen. Zie hier: Achter de muziek aan (35): The Dubliners.

ronnie drew
Ronnie Drew (1934-2008)