Vanmiddag bereikte ons het trieste nieuws dat de Engelse folk- en bluesgitarist Davy Graham is overleden. Hij was een van de meest invloedrijke figuren in de Britse folkmuziek in de jaren '60, maar hij is waarschijnlijk nog het meest bekend als componist van de instrumental Anji. Na een korte strijd tegen longkanker werd een beroerte hem gisteren, 15 december 2008, fataal. Davy Graham werd slechts 68 jaar.

Davy Graham was een gitarist, zanger en arrangeur, die in de jaren '60 flink wat stof deed opwaaien onder gitaristen: hij bedacht de folk-barok stijl, het DADGAD stemsysteem, en componeerde het herkenningsmelodietje van de folk revival uit de jaren '60, Anji. Dit verscheen in 1962 op zijn debuut EP 3/4 AD. Maar hij had ook vrijzinnige opvattingen over folkmuziek, die o.a. van grote invloed waren op Bert Jansch en John Renbourn van Pentangle. Vele gitaristen in de jaren '70 volgden de stijl van Jansch, die op zijn beurt voortkwam uit diens bewondering voor Graham.

Op zijn eigen website, www.davygraham.com, staan al verschillende reacties van collega-muzikanten:

"A traveling man who had made the fabled journey down to Tangiers when the rest of us still had our sights set on Brighton pier" JOHN RENBOURN

"He's my absolute hero, always will be" BERT JANSCH

"I wanted to be Davy Graham." JOHN MARTYN

"Davy was and is the Man" MARTIN CARTHY

"Probably England's greatest guitarist" PAUL SIMON

davy graham
Davy Graham, 22 november 1940 - 15 december 2008