De Amerikaanse singer-songwriter Delaney Bramlett, die prominente collega's als George Harrison en Eric Clapton met zijn muziek beïnvloedde, is overleden. Op zaterdag 27 december stierf Bramlett in Los Angeles, na complicaties bij een operatie.

Bramlett was afkomstig uit Mississippi in het zuiden van de Verenigde Staten en doorspekte zijn liederen met blues-, gospel- en countryklanken. Tot zijn bekendste composities behoort Groupe (Superstar), dat een hit werd voor The Carpenters en sindsdien ook door Woody Hermann, Vikki Carr en Sonic Youth werd opgenomen.

Een ander bekend lied van hem, het ultieme hippie-lied Never ending song of love, werd een hitje in Nederland in de late jaren '60 en werd gecoverd door o.a. Ray Charles en The Osmonds. Als gitarist stond hij in de late jaren '60 aan de wieg van Delaney, Bonny & friends de groep die hij oprichtte met zijn toenmalige vrouw Bonny Bramlett. Eric Clapton vormde in die tijd vaak het voorprogramma van deze band. Bramlett produceerde enige tijd later Captons eerste solo-album Eric Clapton.
Delaney Bramlett werd 69 jaar. 

delaney bramlett
Delaney Bramlett, 1 juli 1939 - 27 december 2008