Zanger en liedjesschrijver Travis Edmonson is zaterdag 9 mei overleden in een ziekenhuis in Mesa, Arizona. In de jaren vijftig en zestig was hij een van de eersten die Latin repertoire (waaronder de klassiekers La Malagueña Salerosa en La Bamba) introduceerde bij het Amerikaanse publiek. Edmonson is 76 jaar geworden.

Travis Jerome Edmonson werd op 23 september 1932 geboren in Long Beach in de Amerikaanse staat Californië en groeide op in Arizona, vlakbij de Mexicaanse grens. Die invloed zorgde ervoor dat hij ook Mexicaanse liedjes bracht tijdens optredens. Zijn stem had een bereik van enkele octaven, een fenomeen dat je bij folkzangers niet vaak tegenkomt.

Hij was enkele jaren lid van de Gateway Singers toen hij met Bud Dashiell het duo Bud & Travis begon. Tussen 1959 en 1965 brachten ze 8 albums uit met Amerikaanse en internationale folkmuziek, waaronder veel Latin repertoire. Daarmee was hij een van de eersten die deze muziek in Amerika introduceerde. Daarna volgde een solo-carrière, waaraan in 1982 een einde kwam toen Edmonson als gevolg van een beroerte verlamd raakte. Hij bleef daarna nog wel liedjes en gedichten schrijven en begeleidde nieuwe talenten. Zijn fans zorgden ervoor dat zijn platen uitgebracht werden op cd, om zijn medische kosten te kunnen betalen. Onder de muzikanten die door Edmonson werden beïnvloed bevinden zich Linda Ronstadt en het Kingston Trio.

In december 2008 werd longkanker geconstateerd, de daaropvolgende operatie leverde diverse complicaties op die Travis Edmonson uiteindelijk op 9 mei 2009 fataal geworden zijn.

travis edmonson

Travis Edmonson
23 september 1932 - 9 mei 2009

De website www.travisedmonson.com bevat uitgebreide informatie en heel veel geluidsfragmenten. Op Youtube is onder meer zijn versie van Malagueña Salerosa te vinden.