Jaap Meeuwsen van The Irish Spirit meldde ons het trieste bericht dat Michael Teekens afgelopen nacht is overleden, slechts 64 jaar oud. Als voorzitter van The Irish Spirit en The Claddagh en met een radioprogramma zette hij zich in voor de promotie van Keltische muziek in ons land.

Michael Teekens was geen muzikant, maar een liefhebber van Ierse traditionele muziek. Hij was onder meer voorzitter van The Claddagh, de vereniging van vrienden van Ierland, en sinds 2000 van The Irish Spirit, die dat jaar officieel werd opgericht, nadat de stichting in oprichting het jaar daarvoor al een succesvol optreden van Eleonor Shanley had georganiseerd in Heerhugowaard. Via concerten, festivals en Ierse avonden wil de stichting een breed Noord-Hollands publiek kennis laten maken met de Ierse traditionele muziek en dans. Afgelopen oktober was de 10de editie van hun Celtic Folk Night, opnieuw met Eleonor Shanley, maar ook met de Sean Keane Band en de Nederlandse groepen Kilshannig en Daddy-O. Michael Teekens had daarnaast op CompleetFM een tijdlang het radioprogramma Celtic Music Time, waarin hij elke dinsdagavond de mooiste Keltische muziek uit Ierland, Schotland, Wales, Bretagne, Galicië, Australië en Noord-Amerika liet horen.

michael teekens
Michael Teekens, 21 oktober 1945 - 26 februari 2010

Op de website van The Irish Spirit (www.theirishspirit.nl) staat een In Memoriam van het bestuur:

Gedurende tien jaar is Michael Teekens voorzitter geweest van stichting The Irish Spirit. Het was zíjn stichting. Hij heeft de stichting groot gemaakt, hij heeft Ierse muziek op de kaart gezet in de wijde omgeving rondom zijn woonplaats. Dat niet alleen. Als je je in de Nederlandse kring van Ierland-liefhebbers begaf, kwam je algauw in aanraking met Michael Teekens. Binnen die kring had Michael Teekens een gevleugelde naam.
 
Op zijn eigen stille wijze een beroemdheid. Maar Michael zou Michael niet zijn, als hij dat niet waardig en ingetogen droeg. Wij, de bestuursleden, hebben Michael leren kennen als een kalme man, die problemen met een grijns tegemoet trad. Voor Michael was gewoon gek genoeg. Hij liet zich niet gek maken.  Voor alles was een oplossing. Wij hebben hem nooit boos gezien. Op diezelfde kalme wijze kon hij intens genieten van Ierse muziek. Michael heeft veel mensen een groot plezier gedaan, door hen, via de festivals en de concerten, kennis te laten maken met Ierse muziek. In zijn grenzeloze liefde voor die muziek heeft hij ook een tijdlang een radioprogramma gepresenteerd.

Op de "Bedankt Michael-middag", die onlangs is gehouden in The Irish Cottage, ter ere van onze voorganger, kwam duidelijk tot uiting wat hij tot stand heeft gebracht. Vele artiesten waren aanwezig om Michael hulde te brengen. Buitenlandse artiesten, die niet aanwezig konden zijn, stuurden hun steunbetuigingen. Minstens net zo bevlogen als Michael, is Martha, zijn vrouw. Zij draagt Ierland en haar muziek minstens net zo'n warm hart toe. Onze gedachten zijn bij haar, hun zonen, schoondochter en kleinkinderen.
 
Na een oneerlijk gevecht tegen een gemene ziekte, heeft Michael ervoor gekozen niet verder te gaan. We zullen hem vreselijk missen. Hij was een heer, hij had klasse. Hij laat een grote leegte achter. Maar een echte heer zou willen dat zijn dierbaren, zijn vrienden en degenen die hem gekend hebben de mooie herinneringen voor ogen hielden. En door de jaren heen heeft Michael voor een heleboel mooie herinneringen gezorgd. Die Spirit moeten wij voortzetten, maar toch... zeg ik teveel, als ik zeg dat vanaf vandaag Ierse muziek voor velen anders in de oren zal klinken, nu Michael niet meer onder ons is?

Een heer van stand heeft ons verlaten.

Namens het bestuur van The Irish Spirit,
Afra Beemsterboer, Anneke Wiering, Jaap Meeuwsen, Barend van Straten, Henk Kooijman.