Op zaterdag 12 juni 2010 is in zijn woonplaats Landen in België de legendarische Argentijnse bandoneonmeester Alfredo Marcucci (80) overleden na een slopende ziekte. Marcucci richtte in België de groep Tango al Sur op met Dirk Van Esbroeck en Juan Masondo, Carel Kraayenhof was een van zijn leerlingen.

Alfredo Marcucci werd in 1930 geboren in Buenos Aires in Argentinië. Hij leerde al jong bandoneon spelen van zijn oom, Carlos Marcucci. Na een intense carrière met de grootste Argentijnse tango-orkesten in de jaren '40 en '50, vestigde Alfredo Marcucci zich in de jaren '60 in Vlaanderen. Hij was tevens vast lid van Los Paraguayos waarmee hij verscheidene gouden platen veroverde en wereldwijd succes kende.

Marcucci is een van de grondleggers geweest van de revival van de Argentijnse tangomuziek in Europa begin jaren '80, mede door toedoen van Dirk Van Esbroeck en Juan Masondo met wie hij het ensemble Tango al Sur oprichtte. In Nederland nam de tango een vlucht na het optreden van zijn leerling Carel Kraayenhof bij het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Later begon Marcucci met het tango-orkest Veritango, waarmee hij tot voor zijn overlijden door Europa toerde.

Alfredo Marcucci