Peter Koene stuurde ons het volgende trieste bericht: Na een ziekbed van enkele maanden overleed op 1 oktober Ruud de Jonker. Ruud was een folkie van het eerste uur, die zich al met muziek bezighield ten tijde van Fikkerman’s Folkclub ’65. Hij speelde diverse instrumenten, waaronder accordeon en gitaar, maar zijn meest geliefde instrument was wel de autoharp, waarvan hij een van de weinige Nederlandse bespelers was.

In 1979 richtte Ruud de Jonker, samen met Chiel Hessel en Cor van Sliedregt V.A.A.G. op. Cor vertrok na een jaar of 6 waarna Ruud (op genoemde instrumenten) en Chiel (op voornamelijk mandoline) als duo verder gingen met een mengeling van folk, country, en Europees repertoire waaronder Iers en Nederlands. Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan werd in 2005 in eigen beheer de CD “Hè hè” uitgebracht.
Met een aantal andere muzikanten verzorgde Ruud lange tijd de meezing-avonden in de tapasbar aan de Zeedijk in Amsterdam. Tevens was hij jarenlang de inspirerende motor achter Mokum Folk.
Samen met Peter Koene organiseerde Ruud de Jonker in 2005 een reünie van Folkclub ’65, waar veel sessiemuzikanten van toen acte de présance gaven, waaronder Motley Crew, Ellen van Eijk, Jan Waas en Crackerhash.
Kortgeleden werkte Ruud nog mee aan de CD “Buitengaats” met door Jos de Rooij vertaalde en gezongen Tom Paxton nummers.
Enige maanden terug werd een ongeneeslijke longkanker geconstateerd, waaraan hij uiteindelijk, op 62 jarige leeftijd, is overleden.
De Nederlandse folkwereld verliest in Ruud de Jonker een van haar markante vertegenwoordigers.

ruud de jonker