Vanochtend ontvingen wij het trieste nieuws van de Eindhovense rootsformatie Shiner Twins dat hun bassist, Dick Wagensveld, gisteravond plotseling is overleden na een hartstilstand bij een optreden met het trio Rootbag. Dick werd slechts 53 jaar oud.

In een extra nieuwsbrief schrijven de Shiner Twins:
Sprakeloos en totaal verslagen ... onze bassist en good buddy Dick Wagensveld is gisteravond tijdens een optreden in Asten door een hartstilstand overleden, op de belachelijk jonge leeftijd van 53 jaar.
Heel onwezenlijk allemaal ... zeker nu we net een prachtige nieuwe CD opgenomen hebben waar ook Dick heel erg enthousiast over was.
Dickieboy ... "Four Souls - One Heart" ... safe travels amigo ...
Richard-Jack-Jody.


Dick Wagensveld werd geboren op 13 juni 1957 en is sinds 1971 bassist. Hij speelde in diverse formaties, waaronder de Malford Milligan Band, The Crown Jewels, Creek Dogs, Jan Tekstra en de Millstreet Bluesband. Als gastmuzikant is hij ook nog te vinden op een cd van Les Chats Cadiens. Zijn huidige bands waren The Shiner Twins, Charles Adrian Band en een vrij nieuw project, Rootbag, waarmee hij gisteren, maandag 25 april, op het podium stond om Paasblues in Asten af te sluiten. Rootbag is een trio met liefde voor de elementaire blues uit Mississippi en hartveroverende swamp-pop uit Louisiana. Naast Wagensveld speelden drummer J.J. Goossens en gitarist Richard van Bergen, die ook deel uitmaakt van de Shiner Twins. Die groep is begonnen in 2002 en neemt in de rootsmuziek uit Nederland een bijzondere plek in. Zij spelen een meer uitgebreide mix van muzikale stijlen van de zuidelijke Amerikaanse staten: blues, funk, soul, gospel, rock'n'roll, New Orleans, noem het maar op en het zit erin. Naast Wagensveld en Van Bergen bestaan de Shiner Twins uit zanger en gitarist Jack Hustinx en drummer Jody van Ooijen. Wagensveld speelde behalve bas ook tuba, die erg aansprekend kon zijn, zo schreef onze recensente over de cd Southern Belles van de Shiner Twins: "En tot besluit is er nog een gospel, Be Ready, maar dan eentje die erg vrolijk klinkt door de tuba van bassist Dick Wagensveld. De groep voert je zo mee in een typisch New Orleans geluid, je ziet de 'street parade' aan je voorbijtrekken."  Na twee lovend ontvangen voorgangers staat voor komende maand de presentatie van de derde cd gepland, met de bijbehorende reeks optredens waar niet alleen de band zelf, maar ook menig liefhebber naar uit zal hebben gezien, om te genieten van het sterke samenspel van de vier mannen, die graag een festivaltent, zaal of kroeg op zijn kop zetten met een lekker dynamisch potje muziek.

In het dagelijks leven was Dick Wagensveld leraar op een middelbare school, hij laat een vrouw en kinderen achter. De redactie van Folkforum wenst ze heel veel sterkte bij het verwerken van dit plotselinge verlies.

Dick Wagensveld - foto Ronald Rietman

Dick Wagensveld, 13 juni 1957 - 25 april 2011