Afgelopen nacht is folkzanger Mike Waterson overleden aan de gevolgen van kanker. Mike was een van de leden van de bekende Britse folkfamilie, hij maakte o.a. deel uit van de Watersons, met zussen Lal en Norma en neef John Harrison (later zwager Martin Carthy), en van het gezelschap Blue Murder. Mike Waterson werd 70 jaar.

Halverwege de jaren '60 werden de Watersons, toen bestaand uit de zussen Lal en Norma met broer Mike en neef John Harrison succesvol met meest a capella gezongen Engelse traditionals. Zo stonden zij aan de wieg van de Britse folkrevival, en tot op de dag van vandaag blijft de familie een van de belangrijkste exponenten van het genre.

De Watersons zijn afkomstig uit Hull, een plaats in Yorkshire. Ze verliezen al jong hun beide ouders en worden er opgevoed door hun Ierse grootmoeder met zigeunerbloed, die zelf ook zong op sessies. In Hull begint ook de carrière van de groep, in de folkclub Folk Union One, eerst als Mariners, dan als Folksons en uiteindelijk wordt de familienaam ook de groepsnaam, nog voordat ze hun eerste album opnemen. Hun debuut uit 1965, Frost And Fire, wordt door het toonaangevende blad Melody Maker bestempeld als het beste folkalbum van dat jaar. Het handelsmerk van de Watersons is de prachtige meerstemmige samenzang, al zijn de afzonderlijke stemmen ook bijzonder. In 1966 houdt Harrison het voor gezien en een paar jaar later gaan de broer en zussen ook hun eigen weg. Mike en Lal nemen in 1972 samen een album op, Bright Phoebus, en een jaar later komen de Watersons weer bij elkaar, met Martin Carthy als vervanger voor Harrison. Het merendeel van de albums van de Watersons is door Topic Records opnieuw uitgegeven op cd, daarvoor zijn oude opnamen geremasterd en soms zijn er bonustracks toegevoegd. In 1977 verschijnt Mike Waterson, een solo-elpee (met extra vocalen van diverse familieleden) die later ook op cd is heruitgebracht.

In 1986 wordt tijdens de Whitby Folk Week voor een benefietoptreden een supergroep geformeerd, met Norma en Lal Waterson en mensen van Swan Arcade (waaronder Jim Boyes, ook van Coope, Boyes & Simpson) in de gelederen. Een jaar later wordt het collectief op het festival in Bracknell Blue Murder gedoopt. In diverse samenstellingen zal deze groep blijven opduiken, met name op festivals in het Verenigd Koninkrijk en ook Mike Waterson gaat er deel van uitmaken. In 2006 is op Brosella in Brussel een bijzondere line-up te zien, een combinatie van Waterson:Carthy en Coope, Boyes & Simpson, met de inbreng van Eliza Carthy, Tim van Eyken en Mike Waterson, wiens humoristische Mole In A Hole duidelijk met veel plezier vertolkt wordt door de groep.

Onderstaande foto werd door onze fotograaf Ronald Rietman gemaakt op Brosella in 2006.

mike waterson op brosella 2006, foto ronald rietman
Mike Waterson, 16 januari 1941 - 22 juni 2011