Via Karin Bongers ontvingen wij het trieste nieuws dat afgelopen maandag folkmuzikant Peer van der Hout is overleden. Peer was eind jaren '70 regelmatig te horen op de Folk-Us folkavonden in Eindhoven en bleef actief, vooral in Duitsland. Peer was al enige tijd ziek en werd 62 jaar oud.

Peer van der Hout werd geboren op 30 november 1948 en raakte al jong geboeid door de muziek. In zijn bio op Myspace, waar hij in 2008 een profiel aanmaakte, schreef hij: "Als jochie van 12 jatte ik m'n broer z'n gitaar en daarna was er niets meer hetzelfde. Nu, bijna 50 jaar later kan ik het nog steeds niet laten: Muziek is een levensbehoefte. Vooral de akoestische folkmuziek en blues zorgden voor de eerste invloeden. Later de New Orleans Jazz, mainstream en swing. (…) Tegenwoordig speel ik nog veel Jazz maar ik begin ook weer uit te kijken naar andere zaken zoals Latin en terug naar de blues en de folk."

Naast gitaar bespeelde Peer ook banjo, hij had een Bacon+D Silverbell uit 1927. Bovendien schreef hij zelf liedjes, maar ook verhalen en gedichten, en omdat hij zijn eigen ideeën had over hoe een band hoorde te klinken kocht hij in 1977 een oude Revox studiomachine, om daarmee aan de slag te gaan. Daarnaast was hij ook maatschappelijk zeer betrokken en werd actief als lid van de SP. Op de site van de afdeling Venlo wordt zijn strijdlust en bevlogenheid genoemd en hoe hij opkwam voor de situatie in zijn woonplaats Arcen, maar: "bovenal was Peer muzikant. Gaf hem een gitaar of banjo en hij was helemaal in zijn element. Hij speelde alleen of met zijn band in binnen- en buitenland, waar hij festivals en cafés in beroering bracht met zijn blues, folk en jazz. Hij luisterde ook menigmaal een lokale SP-bijeenkomst op met zijn muziek."

Karin Bongers herinnert zich dat hij 40 jaar geleden al bij haar ouders thuis over de vloer kwam. Op de Folk-Us folkavonden in Eindhoven eind jaren 70, was hij geregeld te horen, o.a. met Piet Hein de Vos. Karin stuurt deze oude foto mee, van het Royal Folk Blues Orchestra uit 1970:

Royal Folk Blues Orchestra

Hij was geen onbekende voor het folkwereldje van toen, maar ook nu nog (hij speelde o.a. in een trio met Hans Bongers en Rob Rosendaal) en dan vooral in Duitsland kende men Peer, waar hij tot de laatste snik nog optrad. Op zijn Facebook-pagina heeft Peer vorige week nog afscheid genomen van zijn Duitse vrienden: "Liebe Freunde, musikalisch oder anders, für mich ist dass Ende da. Ich habe noch einige Tagen, vielleicht eine Woche and dann kann ich zutreten im himmlischen Jazzband. Da werde ich dann Jazzharfe spielen."

Komende vrijdag (22 juli 2011) zal door familie en vrienden afscheid genomen worden van Peer, wij wensen ze sterkte bij het verwerken van hun verlies.

Peer van der Hout
Peer van der Hout, 30 november 1948 - 18 juli 2011