Vanochtend vroeg is folklegende Bert Jansch overleden aan de gevolgen van kanker. De gitarist en zanger was zowel solo als met de groep Pentangle een van de pijlers van de folkrevival in de jaren '60 van de vorige eeuw. Jansch werd 67 jaar oud.

Herbert Jansch werd op 3 november 1943 geboren in het Schotse Glasgow. Zijn carrière in de muziek begon toen hij als tiener met zijn gitaar een folkclub bezocht. Later verhuisde hij naar Londen en in 1965 verscheen zijn eerste solo-album, Bert Jansch, gespeeld op geleende gitaren. Zijn innovatieve spel werd onder meer beïnvloed door dat van Davey Graham en Martin Carthy, en op zijn beurt zou Jansch als voorbeeld dienen voor vele bewonderaars, waaronder ook singer-songwriters als Donovan, Nick Drake en Paul Simon en pop- en rockmuzikanten als Elton John, Neil Young, Jimmy Page (ex-Led Zeppelin), Johnny Marr (ex-The Smiths), Graham Coxon (Blur) en Bernard Butler (ex-Suede). Maar ook in de nieuwe generaties in de neofolk sprak hij mensen aan, zoals Devendra Banhart, Beth Orton en James Yorkston.

In 1967 richtte Bert Jansch samen met John Renbourn, Jacqui McShee, Danny Thompson en Terry Cox Pentangle op. Deze supergroep bracht zes platen uit en deed veel stof opwaaien in folkkringen tot ze het in 1973 voor gezien hielden (overigens bleef Pentangle in andere bezettingen wel voortbestaan). Afgelopen zomer was de formatie in zijn oorspronkelijke bezetting voor het eerst sinds 2007, toen ze bij de BBC Radio 2 Folk Awards een Lifetime Achievement Award in ontvangst mochten nemen en een Britse tour deden, weer samen te zien. Er werd zelfs gewerkt aan nieuw materiaal. Vanaf het uiteengaan van Pentangle in '73 tot op heden werkte Jansch flink aan zijn solocarrière, waarin hij heel wat platen uitbracht. In 2000 verschenen, samen met zijn 21ste album, Crimson Moon, een documentaire en een biografie over hem. Bert Jansch werd diverse keren onderscheiden voor zijn solo werk (in 2001 kreeg hij daarvoor al een Lifetime Achievement Award), in 2006 werd zijn laatste cd, The Black Swan, door MOJO zelfs bekroond met 5 sterren en betiteld als een instant klassieker. Het blad kende hem ook de MOJO Merit Award toe voor zijn gehele oeuvre. De Napier universiteit van Edinburgh gaf hem in 2007 een eredoctoraat in de muziek.

Vorig jaar onderging Jansch een operatie vanwege complicaties die waren ontstaan door longkanker, maar tourde vervolgens weer volop met Neil Young in de VS. Deze zomer waren er zowel solo optredens als concerten met Pentangle, in augustus moest hij echter verstek laten gaan bij een show in Edinburgh omdat hij zich niet goed voelde en werd hij opgenomen in een ziekenhuis. De gevolgen van kanker werden hem fataal.

Bert Jansch
Bert Jansch, 3 november 1943 - 5 oktober 2011