Woensdagochtend is in een ziekenhuis in Nashville de Amerikaanse banjo-ikoon Earl Scruggs overleden. Scruggs, die bekend werd in de Blue Grass Boys van Bill Monroe en later een duo vormde met Lester Flatt, was van grote invloed op de bluegrass vanwege zijn drievingerstijl. Scruggs werd 88 jaar.

Earl Eugene Scruggs werd op 6 januari 1924 geboren in Shelby in de Amerikaanse staat North Carolina. Op 4-jarige leeftijd begon hij met banjo spelen, zijn vader en de rest van het gezin speelden allemaal, maar Earl bleek zeer getalenteerd. Nog maar 21 jaar oud werd hij dan ook ingelijfd in de Blue Grass Boys van Bill Monroe. Daar zorgde hij voor een sensatie door zijn picking stijl met drie vingers, die hij weliswaar niet zelf had bedacht, maar inmiddels wel zijn naam draagt. Deze voor het grote publiek toen nieuwe manier van spelen is nu standaard voor bluegrass-muzikanten. In 1948 verliet Scruggs de band van Bill Monroe om verder te gaan als duo met gitarist Lester Flatt, eerst als de Foggy Mountain Boys, later gewoon als Flatt & Scruggs. Het meest bekende nummer van dit duo is Foggy Mountain Breakdown, een compositie van Scruggs waarmee twee Grammy's binnengesleept werden, eerst in 1969 als duo, vervolgens in 2002 voor de opname op het album Earl Scruggs and Friends. In deze uitvoering zijn naast Scruggs onder meer Steve Martin (eveneens op banjo), Vince Gill en Albert Lee (elektrische gitaar) en Leon Russell (orgel) te horen. Het nummer werd onder meer gebruikt voor de filmklassieker Bonnie And Clyde en zorgde voor een wereldrecord, toen het bij een honkbalwedstrijd door maar liefst 239 banjospelers werd uitgevoerd.

Earl Scruggs is opgenomen in de Country Music Hall OF Fame, heeft een ster op de Hollywood Walk Of Fame en kreeg in 2008 een Lifetime Achievement Award bij de Grammy-uitreiking. De koning van de banjo is niet meer.

Earl Scruggs
Earl Scruggs, 6 januari 1924 - 28 maart 2012