Vanmiddag ontvingen wij het trieste nieuws dat Barney McKenna, banjo- en mandolinespeler bij de Dubliners, vanochtend plotseling is overleden. Hij was een van de vier die eind 1962 Ierlands meest beroemde folkband oprichtten en maakte er sindsdien altijd deel van uit. De groep had net een Britse tour afgesloten die in het teken stond van het naderende jubileum.

Bernard Noël McKenna, oftewel Banjo Barney, werd op 16 december 1939 geboren in Donnycarney, County Dublin, in Ierland. Hij begon al jong met banjospelen, het verhaal gaat dat een mandoline voor hem te duur was. In 1962 speelde hij in eerste instantie bij de Chieftains, maar die groep verliet hij na een paar repetities weer om rond kerst met enkele muziekmaten in O' Donoghue's Pub in Dublin een bandje op te richten. Barney McKenna, Ronnie Drew, Ciarán Bourke en Luke Kelly speelden eerst onder de naam Ronnie Drew Ballad Group, maar het gelijknamige boek van James Joyce (en natuurlijk de stad Dublin) leverde de naam The Dubliners waarmee ze beroemd zouden worden. De band kende in de afgelopen 50 jaar diverse bezettingen, maar de kleurrijke Barney McKenna bleef een constante op banjo, mandoline en melodeon, soms ook als zanger. Tientallen albums heeft hij met The Dubliners gemaakt, diverse nummers zijn klassiekers geworden en zitten voorgoed in ons collectieve geheugen.

In 2012 zijn The Dubliners begonnen met het vieren van het 50-jarig bestaan, ze hebben al een aantal concerten en een Britse tour achter de rug en de groep werd geëerd met een Lifetime Achievement Award bij de BBC Radio 2 Folk Awards in februari. Helaas krijgen deze festiviteiten nu een zwart randje met het verlies van het enige nog overblijvende lid van het eerste uur. Barney McKenna zakte vanochtend in zijn huis in elkaar en werd naar een ziekenhuis in Dublin gebracht waar zijn dood geconstateerd werd. In het najaar staat zoals gebruikelijk een tour in Nederland gepland, wat de gevolgen daarvoor zullen zijn is op dit moment nog niet duidelijk.

Barney McKenna

Barney McKenna, 16 december 1939 - 5 april 2012