Via Facebook bereikte ons het trieste bericht dat Fons Vanhamel vanochtend is overleden. Deze Belgische muzikant maakte onder meer deel uit van From Us to You, Stoopkes, Absent Friends, Soetkin Collier Quartet en Andar, waarvan komende vrijdag een cd-presentatie gepland stond. Vanhamel werd slechts 59 jaar oud.

In de Belgische folk was Fons Vanhamel met zijn jazz-achtergrond een graag geziene gast. Met zijn inventieve spel op contrabas en basklarinet of accordeon verrijkte hij de muziek van diverse bands in verschillende genres. Met From Us To You werden de Dubliners gecoverd, maar ook de Stoopkes zorgden met (eigen) eenvoudige volksliedjes over jenever, Hasselt en nog zowat voor flink wat entertainment waar het bij het Soetkin Collier Quartet juist om het heel eigen virtuoze geluid draait en het project Andar het in Keltische sferen zoekt.

Fons Vanhamel was al enige tijd ziek en had enkele maanden geleden een zware operatie gehad. Op Facebook had hij al aangegeven naar de cd-presentatie van Andar te gaan komende vrijdag, helaas mag hij dat niet meer meemaken. wij wensen zijn partner Susan Quinlan en verdere nabestaanden sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Fons Vanhamel, foto Ronald Rietman

Fons Vanhamel, 24 september 1952 - 23 april 2012