Via Facebook bereikte ons het trieste bericht dat Maeike Sijtsma gisteren plotseling is overleden. De Friese zangeres maakte deel uit van onder meer Three-ality en Souldada. Maeike werd slechts 29 jaar oud.

Maeike Sijtsma begon al jong met zingen, samen met Femke en Sanne Hoeksma zat ze in een kinderkoor. Als Flat Out! wonnen de dames met het lied Fûgelfrij in 2002 zowel de vakjury- als de publieksprijs op Liet, het Friese Songfestival. Daarna gingen ze verder onder de naam Three-ality. Met producer en arrangeur Onno Krijn brachten ze in 2009 't Minne uit, met liederen uit de vijftiende eeuw, die soms traditioneel gezongen werden, maar af en toe ook een nieuwe melodie kregen.

Later werd Maeike ook achtergrondzangeres bij onder meer Twarres en Iris Kroes en vanaf 2009 verving ze Janna Koussios als leadzangeres van de Friese groep Souldada, ze was eerder al als invalster meegeweest toen ze door Zuid-Afrika toerden. Eind vorig jaar verscheen het album Oer De Grins, dat als uitgangspunt de ervaringen van het verblijf aldaar heeft en teksten in het Zuid-Afrikaans, Fries, Engels en Frans laat horen. De presentatie ervan in Leeuwarden was volgens onze recensent Assie Aukes een van de mooiste concerten van afgelopen jaar.

Het plotselinge overlijden van Maeike Sijtsma zorgt voor ongeloof en verslagenheid bij haar mede-muzikanten. De redactie van Folkforum wenst familie en vrienden van Maeike veel sterkte bij het verwerken van dit tragische verlies.

Maeike Sijtsma
Maeike Sijtsma, 21 juni 1983 - 5 oktober 2012