Woensdag 19 december overleed de Ierse banjospeler, zanger en verhalenverteller (seanchaí) Patrick 'Pecker' Dunne. Hij trad vaak op als straatmuzikant en kwam op voor de rechten van de Irish Travellers, waar hij er zelf een van was. Pecker Dunne werd 79 jaar oud.

Patrick Dunne werd in 1933 geboren in het Ierse Castlebar, Co. Mayo, in de door paarden getrokken caravan van zijn ouders. Zijn familie, afkomstig uit Co. Wexford, behoort tot de Irish Travellers, een volk van rondtrekkende mensen van Ierse oorsprong met hun eigen gebruiken en tradities.

Patrick, beter bekend onder zijn bijnaam Pecker, bleek een getalenteerd banjospeler, maar beheerste ook andere instrumenten zoals mandoline en viool, en werd in Ierland vooral bekend als straatmuzikant en om zijn optredens in pubs. Hij behoorde tot het neusje van de zalm van de Irish Traveller-muzikanten, waartoe ook The Fureys gerekend mogen worden. Hij trad zo'n beetje overal in Ierland op, maar reisde ook naar Engeland, Frankrijk, Australië en deelde in New York zelfs het podium met The Dubliners. In 1996 speelde hij mee in het misdaaddrama Trojan Eddie. Pecker Dunne was naast muzikant ook 'seanchaí' een traditionele verhalenverteller en tegelijk geschiedkundige. Van oudsher werden wetten en de geschiedenis mondeling overgeleverd door een bard, via lange lyrische gedichten, zodat belangrijke informatie bewaard bleef.

Dunne zette zich altijd in voor de rechten van de Irish Travellers, en dat is dan ook een terugkerend thema in zijn liedjes, die vaak handelen over het moeilijke bestaan van dit volk en het onrecht dat deze groep is aangedaan.

Patrick 'Pecker' Dunne
Patrick 'Pecker' Dunne, 1 april 1933 - 19 december 2012