Via Geert Oude Weernink bereikte ons het trieste nieuws dat de Turks-Groningse muzikant Behsat Üvez gistermiddag is overleden aan de gevolgen van kanker. Üvez bespeelde heel wat instrumenten in diverse bands, waaronder het project Baraná. Hij werd slechts 53 jaar oud.

Op vrijdag 22 februari heeft de Turks-Groningse muzikant Behsat Üvez zijn strijd tegen kanker verloren. Met Behsat verliest de muziekwereld een warme, markante en inspirerende persoonlijkheid. Sinds zijn komst naar Nederland in 1988 speelde en zong hij in diverse bands en ensembles zoals Oriënt Express, Ano Kato, Carlama Orkestar en Hasan Band. Ook was hij betrokken bij allerlei nationale en internationale projecten zoals Female Factory, Music Meeting en Istanbul jazz festival en stond hij op festivalpodia van Turkije tot in Jordanië en Chili. Samen met klarinettist Steven Kamperman was Behsat de spil van het project Baraná waarin ze samen met gastspelers op zoek gingen naar een andere benadering van Turkse muziek.

Behsat Üvez bespeelde een flink aantal instrumenten: baglama (saz), cura, tar, kabak kemane (knievedel), viool, cümbüs (fretloze luit), ud, mandoline en diverse percussie-instrumenten. Hij was een specialist op het gebied van Turkse, Balkan en Mediterrane muziek.

behsat uvez
Behsat Üvez, 2 mei 1959 - 22 februari 2013