Afgelopen zondag is de Schotse folkzanger Nick Keir overleden aan de gevolgen van kanker. De laatste paar jaar trad hij solo of in een duo met Stephen Quigg op, maar hij is het meest bekend van de populaire band The McCalmans. Nick Keir werd slechts 60 jaar.

Nick Keir werd in 1953 geboren in de Schotse stad Edinburgh, waar hij ook studeerde aan de Edinburgh Academy en Stirling University. Daar ontmoet hij Tony Ireland met wie hij in 1972 de folkband Finn mac Cuill opricht. Naast muziek maken ze ook theatervoorstellingen met acteurs.

Wanneer Hamish Bayne in 1982 de folkband The McCalmans verlaat, neemt Nick Keir zijn plaats in. Hij speelt vooral gitaar en penny whistle. Natuurlijk wordt er veel muziek gemaakt, waarbij vooral geput wordt uit de rijke Schotse folktraditie, maar humor speelt een belangrijke rol en de groep geniet dan ook een flinke populariteit. Met de band brengt Keir nog heel wat albums uit, maar hij doet ook solowerk, evenals maatje Stephen Quigg die in 2001 de McCalmans komt versterken en met wie hij ook als duo succesvol is, vooral in Nederland, Duitsland en Denemarken. Als frontman Ian McCalman in 2010 besluit om te stoppen met The McCalmans gaan Quigg en Keir door, zowel solo als in duo.

Ook solo wordt Nick Keir geprezen als een begenadigd singer-songwriter. In 2012 verschijnt zijn laatste album, The Edge of Night, dat hij heeft opgenomen voordat bij hem darmkanker wordt geconstateerd.

nick keir
Nick Keir, 14 maart 1953 - 2 juni 2013