In zijn woonplaats Nashville is de legendarische Amerikaanse singer-songwriter en producer 'Cowboy' Jack Clement overleden. Alleskunner Clement schreef en produceerde eigen werk, maar ook grootheden als Johnny Cash, Dolly Parton, Doc Watson, Emmylou Harris, John Prine en Townes Van Zandt maakten gebruik van zijn expertise. Ook Ad van Meurs nam platen met hem op, als Watchman en met de Folk Survival Club. Jack Clement werd 82 jaar.

Jack Henderson Clement kwam op 5 april 1931 ter wereld in Memphis in de Amerikaanse staat Tennessee. Als tiener begon hij gitaar en dobro te spelen, in zijn diensttijd ontmoette hij de familie Stoneman met diepe wortels in de countrymuziek. In 1953 vormde hij bluegrassband Buzz and Jack & the Bayou Boys met Scotty Stoneman en Buzz Busby. Zijn bijnaam 'Cowboy' kreeg hij tijdens zijn studie aan de Memphis State University. Daarna werd hij onder meer producer bij het fameuze Sun Records, waar hij samenwerkte met toen nog jonge mannen die uiteindelijk wereldberoemd zouden worden, zoals Johnny Cash, Carl Perkins, Roy Orbison en Jerry Lee Lewis. Hoewel Clement daar na een paar jaar alweer ontslagen werd, zou hij altijd een naam blijven in de muziekindustrie. Hij maakte zelf platen en bleef songs schrijven, zowel voor zichzelf als voor anderen, zoals Dolly Parton, Ray Charles, Jerry Lee Lewis. In 1973 werd hij opgenomen in de Nashville Songwriters Hall Of Fame. Hij produceerde bovendien albums van Townes Van Zandt en Waylon Jennings en de wereldhit Ring Of Fire van Johnny Cash. In 1987 werd hij benaderd door U2 om opnamen te maken in de Sun Studio, drie nummers haalden het uiterst succesvolle album Rattle & Hum, een Woody Guthrie cover verscheen later op een tribute-cd.

Ondanks zijn werk met alle grootheden bleef 'Cowboy' Jack Clement een uitgesproken man die graag zijn eigen weg zocht. In 2007 was hij in Nederland, waar hij tijdens een interview op niet mis te verstane wijze uiting gaf aan zijn misnoegen over de moderne country-artiesten. Hij deed toen ook enkele optredens met 'Watchman' Ad van Meurs, met wie hij diverse keren heeft samengewerkt. Hij produceerde het album Peaceful Artillery (1994), verscheen als gast in de film Searchin' for the heart of the Heartland (2009) en in 2011 toog van Meurs nog eens naar Nashville om opnamen te maken in de studio van Clement voor het album I Believe In Rock & Roll van de Folk Survival Club. Een van de nummers op die plaat komt ook van Clement, I Guess Things Happen That Way, en dat zijn precies de woorden die hij gezegd schijnt te hebben na de brand die kort daarna de studio en vele muzikale kostbaarheden verwoestte, om vervolgens volop plannen te gaan maken voor wederopbouw.

In januari 2013 werd Jack Clement nog geëerd met een Tribute Concert door o.a Kris Kristofferson, John Prine, Rodney Crowell, Emmylou Harris en Buddy Miller, in april werd bekend dat hij opgenomen zou worden in de  Country Music Hall Of Fame. De ceremonie in oktober zal hij helaas niet meer meemaken, na een lang ziekbed is Jack Clement thuis in Nashville overleden en laat hij de wereld een schat aan muzikale herinneringen na.

Onderstaande foto werd gemaakt door Ronald Rietman toen Jack Clement tijdens zijn tour in 2007 Meneer Frits in Eindhoven aandeed.

Jack Clement, foto Ronald Rietman
'Cowboy' Jack Clement, 5 april 1931 - 8 augustus 2013

Ad van Meurs, die deze zomer in Amerika doorbrengt, reageert:

We zijn nog bij Earl Willis in Lakeway en we kregen vanochtend het telefoontje van Mary. Cowboy is in zijn slaap overleden.Hij lag al geruime tijd in zijn 'final stage', zoals zoon Niles het uitdrukte. Vorige week zondag hebben we hem nog bezocht. Hij maakte niet de indruk dat hij leed en was nog volledig 'Cowboy' met een grapje en een kwinkslag. Hij wist zich nog veel te herinneren van zijn dagen in N,. maar scheen ook dagen te hebben dat hij niemand meer kende. Een goeie, mooie, markante gozer met een groot hart voor muziek is van ons heen gegaan.