Loes van Schaijk meldt ons het trieste bericht dat Thon Fikkerman op vrijdag 6 februari is overleden. Behalve stadsgids, historicus en mede-oprichter van het Stadsgilde in Haarlem was Fikkerman ook oprichter van Folkclub ’65 in Amsterdam. Thon Fikkerman werd 78 jaar oud.

Op 29 maart 1965 richtten Thon Fikkerman en zijn vrouw Loes in Amsterdam Folkclub '65 op. Hun huiskamer werd dé ontmoetingsplek van veel folkies van het eerste uur. Daar konden de nieuwste, door Thon geïmporteerde en nergens verkrijgbare platen beluisterd worden en daar kon, onder het genot van door Loes geschonken chocolademelk, driftig voor en met elkaar gemusiceerd worden. Onder meer Peter Koene, Ruud de Jonker, Jan Waas en Ellen van Eijk waren er vanaf het begin bij, alsmede leden van de oorspronkelijke bezettingen van groepen als Crackerhash en Smokey Mountain Rangers.

De club, die ook een gestencild periodiek uitgaf, FolkSounds genaamd (dat tot 1976 heeft bestaan), groeide uit tot een waar documentatiecentrum, tot er in de loop van de jaren '70 overal in het land folkclubs ontstonden, de Stichting Volksmuziek Nederland werd opgericht en een groepje enhousiaste muzikanten begon met de uitgave van JanViool, de directe voorloper van het huidige New FolkSounds.

Samen met Peter Koene organiseerde Ruud de Jonker in 2005 een reünie van Folkclub ’65, waar veel sessiemuzikanten van toen acte de présance gaven, waaronder Motley Crew, Ellen van Eijk, Jan Waas en Crackerhash.

Na zijn verhuizing naar Haarlem ontwikkelde Thon Fikkerman zich vanaf de jaren ’80 als pure Mug: een liefhebber van alles wat Haarlems is: gebouwen, mensen, historische figuren, de archetypische eigenaardigheden van de stad. Als rondleider heeft hij duizenden mensen vertrouwd gemaakt met de schoonheid van de Spaarnestad. Ook in deze stad biedt hij in zijn huiskamer een podium aan singer-songwriters en folkmuzikanten.

Bovendien was Thon Fikkerman maatschappelijk actief betrokken, als adviseur bij de Stichting Geveltekens van de Historische Vereniging Haerlem en van de Historische Werkgroep daarvan. Daarnaast hielp hij bij een Kringloopwinkel en bij stichting Emmaus, waar hij ook adviseerde.

Nadat hij voor de tweede keer was opgenomen in het ziekenhuis vanwege griep overleed Thon Fikkerman onverwacht op vrijdag 6 februari.

thon fikkerman
Thon Fikkerman, 1936 - 6 februari 2015