Woensdag werd bekend dat de Engelse folkzanger Roy Bailey is overleden in het ziekenhuis in zijn woonplaats Sheffield. Roy Bailey had al geruime tijd hartproblemen en deze aandoening werd hem uiteindelijk fataal. Hij werd 83 jaar.

Hoewel hij ook een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de sociologie in Groot-Brittannië (Bailey was jarenlang hoogleraar aan de universiteit van Sheffield) werd hij het meest bekend als folkzanger. Zoals velen in die tijd begon hij zijn muzikale carrière in de jaren '50 in een skiffleband. In de beginjaren '60 verving hij Martin Carthy in The Three City Four waar hij Leon Rosselson leerde kennen, iemand die een belangrijke rol zou gaan spelen in Baileys muzikale ontwikkeling.
Onder invloed van uiteenlopende zangers als Ewan MacColl en Bob Dylan raakte hij ervan overtuigd dat het lied een belangrijke rol kon spelen in de strijd voor sociale gelijkwaardigheid.

Toen folk populair werd in Engeland, werd Roy een van de voornaamste vertolkers. Hij werd geapprecieerd door een breed publiek, dat zowel uit folkliefhebbers als politiek geëngageerden bestond.
In de beginjaren zong hij vaak met zijn vrouw Val waarmee hij in 1963 trouwde. In 1964 hernieuwde hij de samenwerking met Leon Rosselson die zich had ontpopt tot een begenadigd schrijver van politiek geëngageerde liederen. Samen maakten ze een vijftal albums, waaronder Oats & Beans & Kangaroos, een elpee met kinderliedjes.

Tegen de jaren '70 werd hij ook bekend op het vasteland van Europa. Hij zong regelmatig in Zwitserland, België en Nederland. In de jaren '80 leerde ook Amerika zijn werk kennen. Hij was regelmatig te gast op het grote Vancouver folkfestival en speelde daar samen met Pete Seeger. In Europa toerde hij regelmatig met accordeonist/concertinaspeler John Kirkpatrick die als begeleider op een groot aantal albums uit die tijd te horen is. Samen vormden zij ook het hart van The Band of Hope, een super folkgroep met verder Martin Carthy, Dave Swarbrick en Steafan Hannigan. Het album Rhythm and Reds uit 1994 en vele concerten (waaronder het Dranouter folkfestival) waren het gevolg.

Roy Bailey schreef zelf geen liederen. Hij had een scherp oog en oor voor materiaal van artiesten en schrijvers die hij tijdens zijn reizen ontmoette. Voor velen zal de kennismaking met werk van o.a. Si Kahn, Robb Johnson, Ray Hearne, Geoff Pearson of Leon Rosselson in eerste instantie via Roy Bailey gelopen zijn. Zijn thema's zijn in de loop der jaren altijd gelijk gebleven: liederen tegen onrecht, armoede, uitbuiting van minderbedeelden in de maatschappij, antwoorden op oorlog en politieke repressie. Een van zijn bekendste liederen is The world turned upside down (geschreven door Leon Rosselson) waarin The Diggers zich ontworstelden aan de greep van de adel die in de 17de eeuw alle landbouwgronden in bezit hadden. 

Tot op hoge leeftijd was Roy Bailey actief in de muziek. In 2016 bracht hij een eerste live-album uit, Live at Towersy Festival 2015. Op hetzelfde festival stond hij ook afgelopen zomer nog, met een band bestaande uit Martin Simpson (zijn schoonzoon), Andy Cutting, Marc Block, Kit Bailey-Simpson en Marc Simpson.
Roy Bailey laat vrouw Val, dochter Katherine (Kit) en zoon David na.

Onderstaande foto werd gemaakt door Tim Packer bij het Towersey Festival afgelopen zomer.

Roy Bailey op Towersey Festival 2018, foto Tim Packer
Roy Bailey, 20 oktober 1935 - 20 november 2018