Van Joost van Es ontvingen we het volgende droeve bericht:

Joe Scurfield, gevierd folk-fiddler/instrumentalist, clogger en entertainer is op woensdagavond omstreeks 23:00 uur op ongeveer 500 meter van zijn huis in Newcastle (Noord-Engeland) aangereden terwijl hij over het trottoir liep met zijn vriend Keith (collega-muzikant, en vader van twee jonge kinderen). Joe overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Keith was op slag dood.

Joe zou volgende maand 48 jaar worden.Zijn lichaam is nog niet vrijgegeven omdat de automobilist een criminele achtergrond heeft en justitie nauwkeurig onderzoek doet naar de toedracht. Dit maakt alles nog moeilijker voor de nabestaanden, waar de schok onbeschrijfelijk hard is aangekomen.

Joe woonde inmiddels deels in Lochem, waar ;zijn vriendin Rianne Abbink woont. Behalve met de Old Rope Stringband trad hij tegenwoordig ook alleen op. Afgelopen zondag speelde hij nog in Folkclub De Lantaern te Zevenaar. Volgens hen die daarbij aanwezig waren vlogen de vonken er vanaf. Joe was een duidelijk aanwezige persoon, en zij die hem eenmaal gezien of gehoord hadden vergeten hem niet.

Hieronder een foto van Joe Scurfield (midden) met de Old Rope Stringband. Links Pete, rechts Tim.

the old rope string band

Naast festivals en concerten, speelde hij voor scholen, en hij heeft veel kinderen aangezet tot muziekmaken. Zo heb ik hem in Newcastle aan het werk gezien als "Joey the Musical Clown", voor schoolkinderen uit de buurt.

Met zijn aanstekelijke, enthousiasmerende optredens inspireerde hij velen, van Newcastle tot Kopenhagen, tot Italië, Maleisië, en waar danook aan toe.

Toen ik hem 18 jaar geleden voor het eerst in Lochem bij Rianne tegenkwam, werd er 10 minuten later reeds gejamd. Joe is er mede oorzaak van, dat ik als muzikant ben geworden wie ik ben.

Onze gedachten zijn bij Rianne, zijn levensgezellin, en bij Mariza, haar dochter (21), voor wie hij een vader was geworden.

Wij zijn trots op Joe, als collega-muzikant, en dankbaar voor wat hij als mens voor zijn naasten wist te betekenen!

Utrecht, 10 juni 2005

Joost van Es (4Wheel Drive)