Bluesgitariste Etta Baker is op 93-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse was een van de muzikanten die in de zestiger jaren te horen was op de invloedrijke elpee Instrumental Music from the Southern Appalachians van Tradition Records. Veel muzikanten zijn door dat album, geïnspireerd. Etta Baker's nummer op die elpee was ‘Railroad Bill, luister hier.


Etta Baker werd geboren in 1913 in Morganton, NC. Vanaf haar derde speelde ze gitaar. Eerst zessnarige, later ook 12-snarige gitaar en vijfsnarige banjo. Onder de mensen die ruiterlijk toegaven in Etta Baker een groot voorbeeld te zien waren Taj Mahal en Bob Dylan. Taj Mahal nam twee jaar geleden nog met Baker een cd op.

Jarenlang ontving Baker geen royalties voor haar platen, die vaak zonder haar toestemming werden uitgebracht. Samen met haar zus Cora Phillips ontving ze in 1982 de North Carolina Folklore Society's Brown-Hudson Folklore Award. In 1989 kreeg ze een Folk Heritage Award van de North Carolina Arts Council voor haar bijdrage tot de verspreiding van de ,,Piedmont blues''. Haar laatste plaat is Carolina breakdown van vorig jaar.