Bluespionier Robert Lockwood Jr. (91) is overleden. Deze Amerikaanse gitarist/zanger speelde in zijn carrière samen met grote namen uit de blues als Muddy Waters, Howlin' Wolf en Sunnyland Slim. De legendarische bluesman Robert Johnson leerde hem de kneepjes van het vak. "He never showed me nothing two times," zei Lockwood vorig jaar in een interview in The (Cleveland) Plain Dealer. "After I got the foundation of the way he played, everything was easy."

Op zijn elfde gebeurt er iets dat Lockwoods hele verdere leven bepaalt. Zijn moeder krijgt een relatie met bluesgitarist Robert Johnson, waarmee ze trouwt. Lockwood was aanvankelijk geboeid door de piano maar zijn stiefvader brengt hem de liefde voor de gitaar bij. Johnson wordt zijn eerste gitaarleraar. Lockwood begint als straatmuzikant, maar ontwikkelt zich snel. Hij geeft anderen les en neemt onder andere BB King onder zijn hoede.

In de jaren 50 trekt Lockwood naar Chicago en later naar Cleveland. Als sessiemuzikant speelt hij mee op albums van mensen als Little Walter, Sunnyland Slim en Roosevelt Sykes. Hij verbreedt zijn blik vanuit de Missisippi Delta Blues richting jump blues, jazz en funk. In 1989 wordt hij opgenomen in de Blues Hall of Fame. Als solo performer verdient Lockwood Grammy Awards voor twee albums: I Got to Find Me a Woman (1998) en Delta Crossroads (2000).