De vermaarde pedalsteel muzikant ‘Sneaky' Pete Kleinow, een van de stichters van de Flying Burrito Brothers, is zaterdag 6 januari op 72-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Alzheimer. Samen met de ex-Byrds Chriss Hillman en Gram Parsons richtte hij eind jaren zestig de country-rock band Flying Burrito Brothers op. Zijn carrière duurde 6 decennia.


Pete Kleinow was ook een belangrijk studiomuzikant die werkte voor artiesten als John Lennon, Joni Mitchell en de Bee Gees. Hij maakte ook animatiefilms, commercials en specialiseerde zich in ‘special effects', die te zien zijn in films als The Empire Strikes Back (1980), The Right Stuff (1983), Terminator (1984), en Terminator II: Judgment Day (1991).

Maar het meest kennen we hem toch als de razendsnelle steelgitarist van de Flying Burrito Brother. In '68 tourde Kleinow als gastmuzikant met The Byrds. Pogingen van Gram Parsons en Chris Hillman om hem in te liijven als vast lid van de band liepen stuk, maar tien Parsons & Hillman een nieuwe band overwogen haakte Kleinow meteen aan. The Flying Burrito Brothers waren een feit.

Kleinow speelde met de Burritos tot voorjaar '71 en werkte mee aan de eerste drie elpees. In '74 maakte Kleinow een album met de band Cold Steel. Later dat jaar richtte Kleinow samen Gib Guibeau, de violist van Cold Steel, en Chris Ethridge (de oorspronkelijke bassist van de Flying Burritos) een nieuwe Flying Burritos op. Ex-Byrd Gene Parsons op drums en zanger Joel Scott Hill van Canned Heat sloten zich aan. In deze samenstelling verschenen elpees in 1975 en 1976 (met ex-Byrd Skip Battin die Ethridge verving). .
Kleinow en Guilbeau vormden vervolgens de spil in steeds wisselende samenstellingen. In de jaren tachtig gooiden ze het over een commerciëlere country-boeg en wijzigden hun naam in "The Burrito Brothers". Na een succesvol album verliet Kleinow de band om tot in de negentiger jaren nog geregeld als gastmuzikant aan te schuiven.