Op maandagochtend 17 september 2007 is singer-songwriter Ernie Payne in Los Angeles (USA) overleden. Dit meldt Jan Mittendorp van Black & Tan Records, dat in 2004 het enige album van deze artiest, Coercion Street, uitbracht. Ernie Payne was enkele keren in Europa te zien, hij maakte roots georiënteerde muziek, delta blues en eigentijdse folk. Ernie Payne werd slechts 62 jaar oud.

De Afrikaans-Amerikaanse Ernie Payne was in 2005 nog op diverse podia te zien in Nederland, waaronder De Buut in Eindhoven. Daar stond destijds een vriendelijke man op het podium, die indruk maakte met zijn persoonlijke liedjes. In de weinige interviews die Ernie Payne gaf zei hij vaak: "anything you want to know about me is in my music". Op www.folksurvival.nl lezen we de volgende, treffende omschrijving van Payne:

Delta Blues en eigentijdse folk.
Religie is een vaste waarde in de zwarte gemeenschap van de USA. En als je uit een grote familie komt en het platteland van Louisiana en Texas heeft je verder gevormd, dan slaat op een zeker moment de Delta Blues toe. Met hetzelfde gemak wordt er van gitaar naar dobro gewisseld maar altijd met de bedoeling om het akoestische optreden een meerwaarde te geven. En dat altijd in dienst van het lied, waarin de verhalen worden verteld. We hebben niet zoveel mannen alleen met gitaar op ons podium gehad, maar deze Ernie Payne verdient een plaatsje. Zijn lange ervaring, opgedaan in heel Amerika, zal garant staan voor een onderhoudend optreden. Songs, recht uit het hart nagelen je aan de vloer. Er zal een traan vloeien en de neus van je schoen zal zachtjes mee tikken. Persoonlijke benadering, mooie stem, knap gitaarwerk dat mag je verwachten van hem. Zijn motto is: "I'm Trying To Serve The Blackness Well".

ernie payne
Ernie Payne tijdens zijn concert in het Eindhovense café de Buut, 14 november 2005, foto Ronald Rietman
Ernie Payne: 13 april 1945 - 17 september 2007

Naschrift: inmiddels is er de website www.erniepayne.com, gemaakt door Emile Bastings, met goedkeuring van Joanne Payne (de weduwe van Ernie) en Jan Mittendorp.