De Amerikaanse singer-songwriter Dan Fogelberg is op 56-jarige leeftijd overleden. Hij was  vooral populair in de jaren 70 en 80. Hij maakte introspectieve songs op het snijvlak van folk, klassiek, jazz en soft-rock. Bekendste nummers: Leader of the band en Longer.

In 1985 maakte Fogelberg met High country snows een uitstap naar onversneden bluegrass. Zijn meest recente album Full circle kwam uit in 2003. In 2004 werd werd prostaatkanker bij hem geconstateerd. Daaraan is hij afgelopen zondag in zijn woning in Maine overleden.

Fogelberg brak in de VS in 1974 door met de hitsingle Part of the Plan en zijn door Joe Walsh geproduceerd album Souvenirs. Hier werd hij bekend met het nummer Longer van het album Phoenix (1979), luister hier). Dit nummer wordt in de Verenigde Staten nog steeds veel gedraaid op bruiloften. Commercieel scoorde hij wereldwijd vooral begin jaren 80 met het album The innocent age waarop top 10-hits stonden als Hard to say, Same old Lang Syne en Leader of the band.

Op High Country Snows (1985) keerde Fogelberg terug naar de traditionele bluegrassmuziek en werkt op deze cd onder andere samen met Al Perkins, Vince Gill en Chris Hillman.

Zijn albums Twin Sons of Different Mothers (1978) en No Resemblance Whatsoever (1995) werden samen met de dwarsfluitist Tim Weisberg gemaakt en werden millionsellers in de VS.

Nogal wat songs van Fogelberg zijn gecovered. Zo gaven Seamus Egan & Eamon McElholm Fogelbergs Scarecrow's Dream op hun Solas-alum Another Day ('03) een folkier karakter. Luister hier naar een fragment. Hier Fogelberg's eigen uitvoering op YouTube.

dan fogelberg
Dan Fogelberg

Zie ook www.danfogelberg.com.