Marieke Smegen (journaliste/muzikante):

Bevoorrecht om in Schotland muziek te mogen maken

2003 is voor mij een belangrijk jaar geweest. Terwijl ik vorig jaar nog 'the foreigner' was, beginnen muzikanten me nu als een deel van de Edinburgh folkscene te accepteren. Ik heb inmiddels redelijk wat ervaring op kunnen doen in het leiden van sessies en mijn band Rallion krijgt meer en meer optredens.

Een mooiste moment is moeilijk te kiezen. Als ik echter dan toch een keuze zou moeten maken, dan is dat heel recent: twee weken geleden. Ik kreeg toen te horen dat de Glasgow folkclub onze band Rallion als hoofdact terug wil hebben, na een naar mijn mening erg mager optreden als voorprogramma. Heerlijk om te zien dat mensen door een flinke verkoudheid van mijn kant heen kunnen zien.

Steeds vaker realiseer ik me hoe bevoorrecht ik ben om hier met muziek bezig te zijn. Gisteren was ik in de pub Sandy Bells voor een project van mijn fotografie studie. Zoals altijd was er een sessie gaande, met o.a. Andrew - een goede vriend en violist van onze band. Naast hem speelden Adam & George. Voor mij zijn dat twee goede sessiemuzikanten, maar de oude rotten in het vak herkennen hen als oude leden van Jock Taimson's Bairns. Waar vind je dat nou in Nederland?

Het afgelopen jaar heb weinig nieuw-uitgebrachte cd's gekocht. Uiteraard wel een paar, en de beste daarvan is zeker Lunasa's 'Redwood'. Ik heb de band afgelopen januari live in Glasgow gezien en ze zijn net zo geweldig als op cd. Het kan niet anders dan dat deze Ierse instrumentale muziek iedere folkliefhebber inspireert.

Op naar een nieuw jaar, met nieuwe uitdagingen. De grootste daarvan is de kleine tournee die Andrew en ik in april maken door Nederland & Belgie. Een aantal optredens ligt al vast, hopelijk vullen we de gaten binnenkort ook op.

Prettige kerstdagen gewenst en een geweldig 'Hogmanay'!

Veel plezier en tot volgend jaar.

Marieke Smegen