Marcel Grotens (Dubius):

Schat aan Letse folkmuziek

Het mooiste muziekmoment heb ik waarschijnlijk aan mijn neus voorbij laten gaan. Djivan Gasparyan op verschillende podia in België. Verder ontdekte ik pas in 2003 dat er een schat aan Letse folkmuziek, in de vorm van groepen als Ilgi, Grodi en Auri, was.

Wat cd's betreft een gedeelde eerste plaats voor Skirting the River Road van Robin Williamson en Regard the Endvan the Willard Grant Conspiracy. Persoonlijk waren het uitbrengen van de Dubius demo 'Wals' en de positieve reacties (o.a. van Folkforum) daarop, plezierige momenten.

Dat brengt me bij de verwachtingen van volgend jaar. Met Dubius zijn we erg druk bezig met nieuw materiaal, dat meer en meer naar onze gezamenlijke smaak beweegt en anders zal gaan klinken dan de demo. Dit omdat we veel minder van traditionele bronnen gebruik maken. Er komt waarschijnlijk volgend jaar een "volledige" cd.

Verder hoop ik dat de vernieuwende folkgolf in België, maar ook zeker in Nederland doorzet. Ik denk dat er in Nederland mooie dingen op het punt staan te gebeuren, als is het op bescheiden niveau.

Het zal goed zijn als er meer goede folkpodia komen, maar dat zal wel een utopie zijn, gezien de massa natuurlijk niet voor de Folk gaat. Ik hoop daarbij ook dat de folkmuziek zichzelf uit het 'hokje' kan bevrijden, zodat meer mensen ervan kunnen genieten.

Verder de beste wensen voor een muzikaal nieuw jaar.

Met vriendelijke groeten
Marcel Grotens