Stijn Vandenberghe (Bourdonske en www.nvfolk.tk):

Comas de revelatie van het jaar

In 2003 hebben we van bij aanvang omwille van de gezinssituatie wat minder tijd gehad om on the road de mooiste momenten te gaan beleven. Ik houd het dan ook op de voorbereidingen die ik maakte voor een festival hier bij ons in Ingelmunster: Labadoux
Die voorbereidingen waren een in t zoeklicht voor het Bourdonske (toen nog op papier) over FAIRPORT CONVENTION en van THE DUBLINERS + de blik vooruit. Echt leuk om eens diepgaand in te gaan op rijke geschiedenissen en natuurlijk maar al te leuk als er een goed optreden aan gekoppeld wordt, wat van THE DUBLINERS een magisch iets werd en voor FAIRPORT een halve afgang wegens falend geluid. Maar goed, we gingen het over de mooie momenten hebben.

In de festivalzomer in alle hitte erg genoten van revelatie van het jaar COMAS op Dranouter Laatst nog de groep gezien in t FOLK: ze blijven schitteren. Ook THE BIG SESSION met THE OYSTERBAND en Eliza Carthy gaf me echt kippenvel en voldoening. Verder erg genoten van de opkomst van de flashy folk met op de eerste plaats de vreemde hype die ontstond in België met het behalen van de tweede plaats op het eurosong. URBAN TRAD bracht iets teweeg en dat beginnen we nu op het eind van het jaar toch te voelen denk ik als we de boom zien van CD's van jonge groepen + de initiatieven die uit de voegen barsten (we denken op het fenomeen BOOMBAL).

De verwachtingen voor 2004 liggen voor mij dan ook in dat verlengde. Ik zie jonge groepen hun echte eersteling uitbrengen en goed doorbreken. SOIS BELLE deed het al maar zal dat wel blijven goed doen. AEDO verwacht ik op dat vlak ook iets van. Maar eerst en bovenal hopen we en merken we dat COMAS volwaardig zal beginnen naar voor komen als groep op vele grote festivals (Labadoux, Dranouter, …) en zullen ze hopelijk iedereen kunnen overtuigen van hun waarde. Dit moet doorbreken. Ik verwacht ook veel van de jubeleumeditie van Dranouter die Dranouter weer helemaal trouw maakt aan zijn roots. Verder hoop ik voor mezelf wat meer on the road te kunnen zijn. De opkomst van de DVD als concertregistratiemiddel zal zich ook laten voelen denk ik.

Wat CD's betreft bracht 2003 enkele toppers: KOMMIL FOO (Het beste live), Richard Thompson (The old kit bag), LIEVEN TAVERNIER (Ilja), HET GESPUIS. Ook aan het genieten geweest van de MP3 van het concert in Dranouter van COMAS.

Verder hopen we natuurlijk dat folk ons verder samenbrengt en veel goeds teweegbrengt. (Stijn)

Bourdonske en www.nvfolk.tk