Eelco Schilder is hoodredacteur van het folkmagazine NewFolkSounds

Eelco Schilder
Experimentele Russische muziek indrukwekkend

Had ik na het einde van 2003 teveel mooie muziekmomenten om allemaal te kunnen noemen, dit jaar komt er wat kariger van af.

Een van de mooiste uitgaves van dit jaar vind ik de heruitgave op vinyl van de enigste Mellow candle lp Swaddling song. Dit meesterwerk uit 1971 verkocht in die tijd voor geen meter, maar de lp staat als een huis: prachtige Engelse folkrock.

Zowel live als op cd heb ik dit jaar genoten van de Warsaw Village Band. Het feit dat ze de BBC award hebben gewonnen lijkt me niet meer dan terecht. Hun muziek brengt eindelijk de Poolse muziek eens onder de aandacht van een breed publiek en dat op een onnavolgbare manier.

Uitermate verrast was ik door de nieuwe cd van Youssou N'dour: Egypt. Ik had eigenlijk weinig met de zanger de afgelopen jaren, zijn cd's waren vaak wel erg commercieel. Egypt vind ik echter een prachtig, ingetogen cd waarmee hij, in mijn ogen, zijn beste werk ooit laat horen.

Dit jaar kreeg ik ter recensie voor het Engelse Folkworld regelmatig cd's van het Russische underground label Sketis. Bijna elke cd die ik van dit label hoorde was indrukwekkend. Experimentele Russische muziek met vele linken naar traditie, progresieve en psychedelische muziek.

Tot slot voor mij nog wat muzikale cd-hoogtepunten van het afgelopen jaar:
Gate: Jygri
Nynke Laverman: Sielesâlt
Tummel: Transit
Sandy Lopicic orkestar: Balkea
drones & bellows: Himstoun
Mynta: teabreak

Om er maar eens een paar te noemen.