Piet Lesage is een van de grote mannen in de organisatie van Folkfestival Dranouter

Piet Lesage:
Nog nooit stonden zoveel eigen
Vlaamse groepen op onze podia

Het Mooiste Muziek Moment of beter Muziek Evenement was voor mij de 30ste editie van ons eigenste Dranouter Folkfestival. Het doet je toch wat als je 3 decennia hard werken en mee timmeren aan de weg merkt dat de folk in Vlaanderen leeft. Nog nooit stonden zoveel eigen Vlaamse groepen op onze podia. Ze brachten kwaliteit en dat werd door het publiek gesmaakt.

Als je nadien in de pers nog leest dat Dranouter het best georganiseerde festival van de voorbije zomer was, dan doet dat deugd. Dan zijn we fier hier in de 'verre Westhoek' in dat onooglijk dorpje Dranouter op wat we opgebouwd hebben in de voorbije 30 jaar.

Ondertussen is ook de werking van ons muziekcentrum 't Folk op kruissnelheid gekomen met wekelijkse concerten, themaweekends, workshops diverse instrumenten en dans, de lessen van onze volksmuziekschool, muzikale wandelingen, ons museum Folk Experience (dat dit jaar zo'n 20.000 bezoekers over de vloer kreeg)... Het loopt allemaal vlot!

2005
Naar volgend jaar toe staan een aantal projecten 'buitenshuis' op het programma. We kijken uit naar 'Dranouter aan zee' (De Panne) en de productie 'Thalassa Thalassa' (Nieuwpoort) met de meiden van Laïs en een reünie van RUM, de legendarische Vlaamse folkgroep uit de jaren '70, in de oorspronkelijke bezetting met Dirk, Paul en Wiet. Ondertussen zijn ook de voorbereidingen al gestart voor Dranouter 2005 op 5, 6 en 7 augustus. Dat blijft onze hoofdactiviteit.

Kadril
Ik kijk ook vol verwachting uit naar het nieuwe themaprogramma van Kadril. Dit jaar heeft Eva De Roovere de groep verlaten. Hans, Peter, Erwin en co hebben hun zoektocht naar een nieuwe zanger(es) afgerond en zijn uitgekomen bij Mariken Boussemaere, iemand uit de streek hier (Boezinge) en zus van Pieter van Sois Belle. Het nieuwe KADRIL-programma rond emigratie gaat begin 2005 in première.

CD
En dan het cd-aanbod. Het was overweldigend in 2004, waardoor het moeilijk is om er nu die ene cd uit te pikken. La Paloma Negra van Kadril & Alumea springt er in elk geval uit. Ook Standing in Line van Lester Simpson (Vredesconcert Passendale) vind ik mooi in zijn eenvoud. Lesters grootoom vocht hier tijdens de 'Groote Oorlog' en ligt begraven op Mendinghem Cemetery in Proven. Lester maakte er een themaprogramma en een cd rond. Maar ik genoot ook van Ballroomquartet, Jaune Toujours, de nieuwe Ambrozijn, Waterson Carthy, Water en Wijn, de nieuwe Urban Trad en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik vind het ook jammer dat één (dubbel-)cd in 2004 niet is kunnen verschijnen: "Flemish Folk Music 2004", een project dat hier bij ons al sinds 1997 loopt i.s.m. onze collega's van Muziekmozaïek in Gooik. Doordat onze Vlaamse overheid (cultuur) dit project niet meer wou financieren, konden we het kostenplaatje niet rond krijgen. Daardoor kon deze dubbel-cd, die de Vlaamse folk in binnen- en buitenland moet promoten, niet worden uitgebracht. We hopen dit in 2005 rond te krijgen.

Piet Lesage
Folkfestival Dranouter
1ste weekend augustus