Assie Aukes is organisator van het Folkfestival Zwolle en medewerker van Folkforum.nl

Assie Aukes
Behoefte aan kleinschalige muziek blijft

Vorig jaar schreef ik dat ik geen dvd-liefhebber was. Dat ben ik nog altijd niet, maar mijn dvd-bezit is groeiende. Ik heb er al zes. Ondanks al mijn scepsis zit er een bij die ik bijzonder koester: de live-opname van het reünie-concert van de legendarische Ierse groep Planxty. Ik had er een lieve duit voor over gehad om bij een van die concerten aanwezig te mogen zijn…
Het jaar 2004 zal in mijn gedachten niet blijven hangen als een topjaar. Slechts weinig cd’s zijn blijven hangen en het viel ook niet mee om een eindlijst op te maken.
Echte ontdekkingen waren er niet veel. De Poolse Warsaw Village Band en het Noorse duo Tore Bruvoll & Jon Anders Halvoren maakten veel indruk op ‘Trad It!’, het meest interessante folkfestival van dit jaar. De Warsaw Village Band deed het op Folkwoods nog eens dunnetjes over.
In Friesland maakte Nynke Laverman indruk met haar cd ‘Sielesâlt’, maar een optreden onlangs in Zwolle deed blijken dat haar talent en presentatie nog pril is en waarschijnlijk nog enige tijd zal moeten rijpen.
Een ontdekking is het natuurlijk niet, maar ik was zeer gecharmeerd van het optreden van Lenny Kuhr op Folkwoods. Wat is haar stem toch goed gebleven! Onlangs kocht ik haar album ‘Fadista’ van enkele jaren geleden, waarop haar stem volledig tot haar recht komt.
Op cd-gebied was er dit jaar opmerkelijk weinig te melden uit Ierland. De oudjes Andy Irvine en Donal Lunny schitterden op het live-album van Mozaik en waren weergaloos tijdens de Planxty-reünie.Lunasa bracht een goed album uit, maar dat was het dan volgens mij wel zo’n beetje. Verrassingen ben ik uit dat land dit jaar niet tegengekomen.

Het cd-lijstje van 2004

1.Kadril & Alumea - La Paloma Negra
2.Mozai - Live from the Powerhouse
3.Steve Earle - The revolution starts… now
4.Urban Trad - Elem
5.Ron Sexsmith - Retriever
6.A Girl called Eddy - A Girl called Eddy
7.Tom Russell - Indians Cowboys Horses Dogs
8.Follia! - kiss me your fool! kiss me lila
9.Brian Wilson - Smile
10.Mindy Smith - One moment more

Veel gedraaide albums van Boudewijn de Groot, Theo Nijland, Laïs, Ambrozijn, Kleine Blote Liedjes, Oi Va Voi, Powder Blue, Lunasa, Dragseth Duo & Drones + Bellows, Nynke Laverman.

De festivals en de live-concerten van het jaar:

1.Mariza - Dranouter festival
2.Eliza Carthy - Folkwoods
3.Tore Bruvoll & Jon Anders Halvorsen - Trad It! Groningen
4.Berrogüetto - Celtic Night Leeuwarden
5.Warsaw Village Band - Trad It! Groningen
6.Malinky - Blankenham
7.Le Diabl’ dans la Fourche - Trad It! Groningen
8.LéoParleur - Folkfestival Zwolle
9.Follia! - Folkwoods
10.(en ondanks alle pech) Maggie Boyle - Papenstraattheater Zwolle

‘Trad It!’ in Groningen spande dit jaar de kroon met minstens drie topconcerten. ‘Helaas bleef dit festival met een topprogramma steken op ruim 800 bezoekers, veel te weinig voor zo’n kwalitatief hoogstaand festival. Waarschijnlijk is de geografische ligging van Groningen hier voor een part debet aan.
Zwolle beleefde een prima festival in een nagenoeg uitverkochte schouwburg Odeon. Teleurstellend was het besluit van de schouwburgdirectie om met het festival te stoppen vanwege de hoge kosten. Het laatste nummer van de zeer enthousiaste Franse groep LéoParleur kon niet toepasselijker zijn (C’est fini…) Gelukkig vielen die kosten achteraf dusdanig mee, dat een volgend festival voor 2006 weer in de pen zit. (zaterdag 11 februari 2006). Toch jammer dat we een jaartje moeten overslaan.
Helaas heb ik door ziekte een groot deel van Dranouter moeten missen. Was ik er op tijd geweest dan zou het Passendale Vredesconcert zeer waarschijnlijk hoog scoren, vanwege het legendarisch karakter van dit gebeuren (de unieke samenstelling van deelnemers en achteraf het tragische overlijden van Bram Vermeulen korte tijd later). Ook had ik graag Eva Deroovere nog eenmaal willen zien schitteren met Kadril.
Gelukkig waren we zondagmiddag nog net op tijd voor het geweldige optreden van Mariza, meteen het hoogtepunt van de dag. Een concert dat de broze fysieke gesteldheid enige tijd deed vergeten.
Folkwoods profileert zich met succes meer en meer als het Nederlandse antwoord op de Belgische zomerfestivals en kon ook dit jaar een groeiend aantal bezoekers begroeten. Eliza Carthy was onbetwist het hoogtepunt van dit, ietwat modderige, festival waar ik toch echt de ‘Raggle Taggle Gypsy’ meende te horen…
Verontrustend is het feit dat de bezoekersaantallen van de Celtic Night in Leeuwarden, jarenlang op dit gebied de topper in Nederland, dit jaar naar beneden kelderden. De echte liefhebbers waren er wel, de ‘feestgangers’ waren massaal thuis gebleven. Laten we hopen dat dit festival ook voor de toekomst behouden blijft, want via de Celtic Night hebben we al heel wat interessante Keltische groepen in het noorden kunnen begroeten.

Publiek
De keuze van het publiek kan grillig zijn. De voorkeur van het Nederlandse publiek voor voornamelijk Ierse muziek kan de programmeurs danig parten spelen.
De Warsaw Village Band trok onlangs in Leeuwarden maar 100 bezoekers, terwijl begin deze maand de Kleine Blote Liedjes van Eva Deroovere en Gerry Demol in Zwolle helemaal werd afgelast vanwege een minimale voorverkoop. Ook Ambrozijn wist in mei maar zo’n 35 bezoekers naar Emmeloord te trekken, geen aantallen waar je blij van wordt.
Dat de Ierse en Schotse muziek nog steeds ongekend populair is, bewees Malinky o.a. in Blankenham. De Ned. Hervormde kerk aldaar barstte bijna uit haar voegen onder de publieke belangstelling voor dit concert. Nog nooit verkocht Malinky op een avond zoveel cd’s. Jammer dat deze groep niet verder gaat in de bezetting met Karine Polwart (zang, gitaar) en Leo McCann (trekharmonica, fluiten).
De Sneeker ‘Music Inn’ brengt al jaren met veel succes een programma met voornamelijk Britse en Ierse muzikanten. In Zwolle zijn dit seizoen bij de losse folkconcerten veel meer kaartjes verkocht dan in voorgaande jaren. Een nieuw initiatief als ‘Folk in De Wâlden’ in het Friese Oensjerk doet het verrassend goed, waaruit blijkt dat er nog steeds behoefte is aan kleinschalige muziek in een kleinschalige setting. Wat dat betreft is er in de dertig jaar dat ik meedraai in dit wereldje maar weinig veranderd. En dat is een geruststellende gedachte…