De Welsh-Ierse band Uiscedwr toert in de maand november uitgebreid door Nederland. De groep stond enige jaren geleden op het Trad It!-festival in Groningen en oogstte vorig jaar veel succes op het Dranouter Folkfestival.

Een Ierse bodhranspeler, 'n violiste/zangeres uit Wales en een gitarist eveneens uit Wales. Samen maken ze een opzwepende mix van traditionele keltische dansmuziek en liedjes. Maar ze laten ook invloeden toe uit andere culturen. Het veelbelovende jeugdige trio Uiscedwr (water in 't Iers en Welsh, spreek uit als "ishka-doer") won nadat het vier maanden samen speelde eind 2002 de BBC Radio 2 Young Folk Award. Het debuutalbum Everywhere was een schot in de roos en kreeg zeer lovende kritieken in de Britse muziekpers.

Anna Esslemont speelt een sterke vioolpartij en ook haar zang mag er zijn. Cormac Byrne is een puike percussionist met als specialiteit de bodhran. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Nadat gitarist Stephen Haberlin erbij kwam won het trio de prestigieuze BBC-award.
Inmiddels kwam in mei het derde album uit "Fish Cat Door'.
Uiscedwr zoekt nog een optreden in Nederland of België op zaterdag 28 november. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met Assie Aukes (mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

uiscedwr
Uiscedwr