Op zondag 15 november vindt in Heerhugowaard de Wereld-FOLK-dag plaats. Onder het motto COOL en volksmuziek - een cursusdag vol zang en samenspel kunnen zanger en muzikanten deelnemen aan workshops met titels als Balkanbeatz, Grooves en Hunting for the Whale.

Op de Wereld-FOLK-dag in Heerhugowaard kunnen zangers en muzikanten weer een dag lang spelen of zingen tijdens de cursus van hun keuze. Naast een samenspelgroep voor muzikanten van 8 tot 18 jaar zijn er verschillende andere groepen voor zangers en muzikanten. Eén cursus is speciaal gericht op harmonicaspelers met als uitdaging onregelmatige maatsoorten. Zangers kunnen zich verdiepen in Georgische zang of zingend op de walvisvaart gaan. Voor samenspel kan enerzijds worden gekozen uit oude muziek, zowel van Joodse oorsprong als uit oude Nederlandse bronnen. Anderzijds sluiten we aan bij moderne tendensen als Balkanbeat en Improviseren op basis van volksmuziek.

Deze cursusdag van de Stichting Volksmuziek Nederland (SVN) is tot stand gekomen in samenwerking met COOL (afd. muziekeducatie) uit Heerhugowaard.

Wat: Wereld-FOLK-dag
Wanneer: zondag 15 november 2009 van 09.30 tot 16.30 uur
Waar: COOL, Middenweg 61 in Heerhugowaard.
Kosten:tot 21 jaar € 25,00;     21 jaar en ouder: € 35,00.
Info: Stichting Volksmuziek Nederland (SVN): www.volksmuziek.nl of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +31(0)226-318625 (Froukje)
Opgave: voor 1 november 2009 via www.volksmuziek.nl.


Gedetailleerde informatie over de workshops

BALKANBEATZ      Rob Zuiver
Bij het spelen van Balkanmuziek zijn ritme en maatsoort van groot belang. Wat we vaak horen is een heel mooi gespeelde melodie, die dan weer op een leuke manier ritmisch wordt ondersteund, door de ritmesectie.
Deze dag gaat een gedeelte van de melodie-instrumenten maat en basisritme spelen, dan ontstaat er al veel meer BEAT of stijl of hoe je dat ook wilt noemen. De ritmesectie heeft dan een vrijere taak en kan het ritme verdere invulling geven. Veel melodie-instrumenten blijven er dan niet over voor de melodie, maar het gevolg is dat deze wel beter te horen zullen zijn. Het zijn dus echte solisten. Moeilijke en makkelijke partijen kunnen worden afgewisseld, waardoor het voor alle niveaus te spelen is. Mogelijk gaan we er ook bij zingen, als de deelnemende instrumentalisten dat willen, immers er wordt veel gezongen in de Balkan.
Rob Zuiver speelt al jaren lang volksmuziek,op klarinet, saxofoon en gitaar, richtte het volksdansbalorkest Horamarim op, speelt in het Groot AdHoc Orkest en gaf muzikale leiding op Folkcamps Eerde. Soms maakt hij een uitstapje naar de jazz. Ook kan hij genieten van wat een ander doet en die belangstelling is de basis van het samenspelen.

IMPROVISATIE       Paulus Vis
Bijna alle mensen leren een muziekinstrument bespelen d.m.v. ons vertrouwde notenschrift. In de loop van de Middeleeuwen werd het notenschrift ontwikkeld door o.a. de kloosterlingen en mensen aan de hoven. Daarvoor werd er muziek gemaakt door improvisatie in vele vormen.
We gaan ons bezig houden met 2 improvisatievormen. De vrije improvisatie en improviseren ondersteund door accoorden. De cursist krijgt informatie over de samenstelling daarvan.
Improviseren is dikwijls een kwestie van durven, faalangst overwinnen. Ook daar wordt veel aandacht aan besteed.
Je hoeft geen technisch wonder op je instrument te zijn om aan deze workshop mee te doen!
Paulus Vis is fluitist, componist en docent. Hij begon zijn muzikale carrière als bassist-saxofonist in een popgroep. Rond zijn 25e besloot Paulus om muziek te gaan studeren. Hij studeerde blokfluit bij Walter van Houwe en Kees Boeke, aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In de jaren '70 richtte hij de formatie GAMMA op, wat tot nu toe 3 albums heeft opgeleverd. GAMMA is voor Paulus de muzikale spreekbuis van zijn composities en bestaat dit jaar 30 jaar.

1,2,3,4... MAAR DAN KOMT 5!      Tjerk Knop
Workshop onregelmatige maatsoorten - CF Trekharmonica
Speel je net lekker 3- en 4-delige maatsoorten, komt 5 langs... Het kan lastig zijn om onregelmatige maatindelingen goed te spelen; ze voelen zo anders, de accenten binnen de maat liggen vreemd, of er is een tel zoekgeraakt. Maar als het lukt die wispelturige muziek te laten klinken alsof het zo hoort...
De workshop is bedoeld voor spelers die nog niet zo heel veel ervaring hebben op dit gebied. De begeleidingskant krijgt flink aandacht en de melodieën zullen we zo eenvoudig mogelijk houden. Het doel is vooral om die typische swing te gaan voelen en de accenten duidelijk te plaatsen.
Voordat de trekharmonica bij Tjerk Knop op schoot kwam was hij al jaren met koor- en gitaarmuziek bezig, zowel klassiek als blues en rock. Op het gebied van Balkan-ritmes heeft hij o.a. een jaar lang een cursus bij Wouter Swets gevolgd en deed hij een workshop bij Didier Laloy.

JOODSE MUZIEK UIT VERVLOGEN TIJDEN      Anita Ramphal
In deze workshop wordt de joodse muziek uit vervlogen tijden behandeld. Het is geen klezmer maar het zijn oude, door overlevering bewaarde melodieën die tot de verbeelding spreken. Het is muziek die niet pathetisch mag klinken maar waarbij de hoop doorklinkt van het joodse volk. Natuurlijk wordt de muziek weer van te voren opgestuurd. Laat je meevoeren naar het oude Israel.
Anita Ramphal is harpiste en geeft les aan de muziekscholen in Heerhugowaard en Purmerend. Acht jaar lang was zij verbonden aan het Collegium Musicum Judaicum o.l.v. Chaim Storosum die na de tweede wereldoorlog een tijd in israel heeft gewoond, de dode zeerollen o.a bestudeerd heeft en de muziektekens daarvan heeft vertaald. Het ensemble gaf vele concerten in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Anita gaf eerder enkele SVN- workshops in Heerhugowaard.

GROOVES -jeugdensemble(*)      Gilles Rullmann
(*ook toegankelijk voor volwassenen)
Hoewel folk als apart genre al jaren een kleine plek aan de zijlijn inneemt, zijn folkklanken en ritmes in de popmuziek nu populairder dan ooit. Intussen nemen stevige grooves een steeds belangrijker plek in in de folk. In deze workshop leggen we swingende grooves neer en spelen daar spetterende folksolo's overheen. Hoe speel je dan een groove? Wat moet je spelen als je een solo hebt? Kom naar Heerhugowaard en we gaan er eens flink mee aan de gang!
Gilles Rullmann (viool, gitaar, zang) geldt als specialist in de swingende Ierse muziek en is daarnaast goed thuis in vele andere Westerse folkstijlen. Hij is docent in hart en nieren en is door zijn enthousiaste aanpak en aanstekelijke muzikaliteit veelgevraagd voor workshops en privélessen. Hij zit met zijn soepel swingende vioolspel in allerlei bands, zoals Maalstroom en het duo "Janos & Gilles".

HUNTING FOR THE WHALE      Nils Koster

De walvisjacht is niet meer. Ooit was het voor ons land een belangrijke bron van inkomsten. Ooit was de strijd eerlijk en was niemand zich ervan bewust dat het dier ooit uit zou kunnen sterven. De jacht is achterhaald, oneerlijk en het grootste zoogdier van deze wereld dreigt uit te sterven. Toch heeft de walvisjacht ons rijkdom gebracht, en nog belangrijker: een ongekende schat aan de mooiste liederen. Na een lange reis werden de gebeurtenissen op zee geromantiseerd. Belevenissen in de ijzige zeeën rond IJsland en Groenland waren bron voor menig lied. Wie ooit op onze wadden eilanden is geweest komt nog menig teken tegen uit deze tijd. Sommige liedjes zijn hier bewaard gebleven, al moeten ze van ver worden opgevist. Tijdens deze workshop duiken we in de schat aan whaling songs die uit deze tijd zijn overgebleven en gaan we onderzoeken hoe we ze zo kunnen zingen dat ze nog jaren mee kunnen.
Nils Koster studeerde schoolmuziek aan het conservatorium in Utrecht. Tegenwoordig woont hij op Vlieland waar hij zijn eigen muziekschool heeft en werkt als viool-, gitaar-, zang-, en trekzakdocent. Daarnaast speelt hij in de folkgroep Drijfhout, waarmee hij verschillende cd's opnam en regelmatig optredens verzorgt in binnen en buitenland.

OUD-HOLLANDSE DANSMUZIEK      Cor van Sliedregt

De volkse, niet gecomponeerde, muziek in de periode 1650 - 1750 is uitermate interessant. Speciaal de Plugge- of Boerendansen zijn vaak verrassend en doen denken aan de Bal Folk muziek maar dan in de Barok. In deze ééndaagse cursus gaan we werken aan bijzondere en toch eenvoudige melodieën. We gooien de cliché's aan de kant en pakken een frisse eigentijdse benadering. Geschikt voor alle chromatische instrumenten; diatonische instrumentalisten (trekharmonica, doedelzak etc.) kunnen contact opnemen met de docent.
Cor van Sliedregt speelde in SLöR en is de muzikaal leider van De Zoete Inval. Hij onderzoekt Oud-Hollandse instrumentale bronnen en zorgt voor heruitgaven. Hij speelt hakkebord, gitaar, mandoline en andere snaarinstrumenten. Gaf cursussen voor de SVN en leidde het Groot AdHoc Orkest en het Windstreken Orkest.

GEORGISCHE ZANGWORKSHOP      Hanneke Walraven
In Georgie zijn liederen eeuwenlang via de mondelinge overlevering doorgegeven, van vader op zoon en van moeder op dochter. Meer dan 300 liederen zijn op deze manier bewaard gebleven en geliefd in Georgië en erbuiten. Beroemde ensembles van beroepszangers, veroveren overal ter wereld de harten van de luisteraars met de bijzondere meerstemmigheid die uniek is in de wereld.
Omdat men nu vreest dat andere , minder bekende, eeuwenoude liederen die nog steeds gezongen worden, in het harde leven van het moderne Georgië verloren zullen gaan, ontstaan er aan de ene kant groepen jongeren die zich laten opleiden door de oudere zangers en zangeressen in de dorpen, om het culturele erfgoed levend te houden. Enkele jaren geleden is het veiligstellen van de Georgische volks- en religieuze muziek door de regering tot nationale prioriteit verheven, in 2003 zegde de UNESCO financiële steun toe. Aan de andere kant zijn er wetenschappers, zoals de musicologen van het ensemble Mzetamze die zich beijveren, net als Bartok en Kodaly in de vorige eeuw in Hongarije, om onderzoek te doen naar de nu nog levende mondelinge zangtradities en alles op te tekenen wat ze tijdens hun zomervakanties in de dorpen kunnen vinden.
Tijdens de workshop laat Hanneke Walraven u (al dan niet hernieuwd) kennismaken met enkele van die liederen.
Hanneke Walraven is koordirigent en beëdigd tolk/vertaler, leidde verschillende koren, speelde viool in een Balkan ensemble, en is momenteel bezig met de voorbereiding van een bundel Georgische sprookjes, die in de zestiger jaren uit de mondelinge verteltraditie werden opgetekend. Zij gaf eerder workshops Russisch orthodoxe kerkmuziek en Georgische traditionele muziek.