Koos Kalkman is een van de initiatiefnemers van VillaMusicRights en mailt ons het volgende bericht:
Het auteursrecht moet terug naar de makers. Dat is het idee achter de website VillaMusicRights. Componisten zijn volgens de initiatiefnemers mans genoeg om hun eigen rechten te beheren. Daar hebben zij geen collectieve organisaties als Buma/Stemra voor nodig.

De wereld van het auteursrecht is al jaren in beweging. Componisten klagen over gebrek aan rendement en onduidelijke verdeling van gelden. Gebruikers, zoals omroepen, beheerders van websites en organisatoren van evenementen klagen over onduidelijke en hoge tarieven.
 
VillaMusicRights is een internationale website in het Nederlands, Engels en Spaans, en maakt directe contacten mogelijk tussen componisten en gebruikers van hun muziek. Componisten kunnen hun muziek uploaden  en hun rechten regelen. Gebruikers kunnen die muziek downloaden. Downloads voor thuisgebruikers zijn gratis, zakelijke gebruikers betalen een bescheiden vergoeding.
 
Verschillende muziekgenres zijn al beschikbaar via the website, variërend van folk tot reggae en van blues tot easy listening.